| 2021. július. 8. | 1 perc olvasás

Hiánycikk a fűrészáru

Akár 8-10 hetes csúszással kell számolnia annak, aki most építkezik, és még nincs meg a fűrészáruja. Világszinten megnövekedett az igény az építkezések miatt a faárura, ami jelentős árnövekedést és készlethiányt is okozott.

Legyen szó gerendáról, tetőlécről vagy más fűrészáruról jelentős áremelkedésre kell számítania annak, aki most szeretné ezeket beszerezni. A TAEG Zrt. egy részről Szlovákiából importál faanyagot, másrészről saját előállítású rönkökből készíti a fűrészárut. Aki alapanyagot szeretne mindenképp előrendelést kell leadnia, mert van, hogy hónapokat kell várni a beérkezésre.

Ábrahám István, a TAEG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese
Ábrahám István, a TAEG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese

Ábrahám István a TAEG ZRT. termelési vezérigazgató helyettese elmondta: „Az elmúlt egy évben sokat változott a hazai fűrészáru kereslet és kínálat piaca. Magyarországon az otthonteremtési támogatásnak köszönhetően, megnövekedett az építkezési hajlandóság. Valamint a koronavírus járvány miatt sokan otthon maradtak és felújításba kezdtek, hazai és világviszonylatban is. Ami kereslet növekedést okozott és a hiány miatt áremelkedést generált. Nagyságrendileg több, mint duplájára növekedettek a faanyag árak.”

A folyamatot korábban az indította el, hogy 2018-ban az Egyesült Államok büntető vámot szabott ki a kanadai faanyagokra, így az USA jelenleg Európából szerzi be az építkezéshez szükséges famennyiség nagy részét és ez felbolygatta a nemzetközi fapiacot.

Az építkezéshez szükséges más anyagok ára is jelentős áremelkedésen esett át, és a hiány is megnehezíti az építkezéséket. Ezt érzékelve a kormány az alábbi intézkedéseket hozta:

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint hogy azokat honnan lehet beszerezni - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten egy sajtótájékoztatón.

Legnépszerűbb cikkek