| 2019. május. 15. | 1 perc olvasás

Hiánypótló helytörténeti kötet

A dualizmus kori Sopron gazdasági élete a vagyonos polgárság családtörténetének tükrében (1858–1911) címmel jelent meg dr. Horváth Zoltán egykori levéltárigazgató posztumusz kötete. A könyvet szerdán délután mutatták be a városházán.

A hatszáz oldalas, több mint ötszáz soproni polgári család kapcsolatait külön mellékletben is ábrázoló enciklopédikus mű megjelenésében oroszlánrészt vállalt a szerző fia, dr. Horváth László, az Eötvös József Collegium igazgatója, aki házigazdaként köszöntötte az esemény vendégeit. A kötet ajánlását Dr. Szájer József európai parlamenti képviselő írta, aki személyesen is megjelent az ünnepélyes bemutatón. Köszöntőjében kiemelte: egykori soproni kisdiákként élvezettel hallgatta Zoli bácsi helytörténeti előadásait, amelyek még inkább elmélyítették a város iránti szeretetét.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Simon István alpolgármester ünnepi köszöntőjében rámutatott arra, hogy a kötet főszereplői, a soproni polgárok milyen sokat tettek az élet minden területén szeretett városuk fejlődéséért és az ott lakókért. Meglátása szerint nagy erény, hogy akadtak és akadnak olyan kiemelkedő helytörténészek, mint dr. Horváth Zoltán, akik alaposan, elkötelezetten, a jövőnek példát mutatva végezték és végzik a kutatást.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a kötet bemutatása során kiemelte: a könyv szerkezetét, tartalmát és minőségét tekintve is kiemelkedő értékkel bír, amelyet diákoknak különösen érdemes megismerni. A kötetet Dr. Dominkovits Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár Soproni Levéltár igazgatója is méltatta


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek