| 2019. november. 27. | 2 perc olvasás

Hiánypótló kötet állít emléket Sopron apokalipszisának

1944. december 6-án 3 amerikai egység 95 tonnányi bombával repült a karácsonyra készülődő Sopron fölé. A végeredmény: mintegy 800 ember meghalt és az ékszerdobozként ragyogó polgári üdülő és iskolaváros épületeinek zöme elpusztult. 75 évvel ezelőtt történt az Amerikai Egyesült Államok első légitámadása Sopron ellen – a méltó emlékezés jegyében dr. ifj. Sarkady Sándor mélyreható és részletes kötetet írt az esettel kapcsolatban.

A mai napig számos feltáratlan pontja van a bombázásoknak, amelyek egészen 1945. március 26-ig húzódtak. Ezek a szürke foltok, mint a porig rombolt épületek felett lebegő füst, úgy takarják az apokaliptikus esemény szívbemarkoló, de fontos részleteit. Ezért fontosak az olyan munkák, mint amelyet dr. ifj. Sarkady Sándor is írt, több évtized kutatómunkáját összefoglalandó. A tudományos kutató dokumentumokat elemzett, elolvasta a megemlékezésekkel kapcsolatos anyagokat és archív családi felvételeket is gyűjtött – a cél érdekében a tudomány szárnyán még a Csendes-óceánon is átrepült: a Pentagon és az Alabamai Katonai Kutatóintézet forrásait is beépítette a munkájába.


fotó: Griechisch Tamás

- A 75 évvel ezelőtt történt esemény során a becslések szerint 800-a lelték halálukat és a város különleges építményeinek jelentős része romba dőlt – világított rá dr. ifj. Sarkady Sándor. - Nagyon sokan, köztük magam is kutattuk a tényt, hogy mennyi amerikai bombázógép szállt 1944. december 6-án Sopron fölé és ebből mennyi vetette ki halálos terhét városunkra. Ma már biztosan tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok 3 egysége támadt. Az első gépek valóban bizonyos célokat, például a vasutat és az üzemeket támadták, de utána egyre jobban megcsúszott a bombaszőnyeg. Így következhetett be az a tragédia, amelynek eredményeként a 95 tonnányi bomba közül több robban a Várkerületnél és a Szent Mihály-templomnál is – fejtette ki.

A tudományos kutató kiemelte: a tragédia azért robbanhatott valódi tragédiává, mert Sopron nem volt felkészülve arra, hogy egy szuperhatalom közvetlen támadást indít ellene – így a segítség sok esetben későn érkezett meg. A legmegdöbbentőbb, hogy a szövetségesek az akció előtt szóróanyaggal próbálták tájékoztatni a lakosságot. Azonban a békés üdülő- és iskolavárosban élők ezt nem tudták komolyan venni - megfeledkeztek arról, hogy a frontra az utánpótlás jelentős része Sopronon keresztül érkezett.


fotó: Griechisch Tamás

A kötet ünnepélyes bemutatójára az esemény évfordulóján, december 6-án 17 órakor a Pannónia Hotelban kerül sor.

A tragédia egyik túlélőjével, Major Zoltánnal Pluzsik Tamás kollégánk a Mozaik című műsorunkban beszélget, amelyet csütörtökön 18 óra 15 perctől keződően tekinthetnek meg az televízióban, vagy a weboldalunkon keresztül.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek