| 2018. június. 21. | 2 perc olvasás

Hiánypótló köteteket mutattak be a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei!

Kettő hiánypótló kötetet mutattak be a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei csütörtökön hangulatos környezetben, egy soproni vinotékában. A Rence című kötetsorozat második könyve a nemzeti park kutatásait mutatja be, míg Dr. Ambrus András Magyarország szitakötőinek kézikönyve a vizek környezetének ragadozóit mutatja be tudományos igényességgel.

 - Azokat a kutatásokat vettük elő, amik általában már több mint tíz éve folynak a nemzeti parkban – ismertette  Takács Gábor, a Rence társszerkesztője ismerteti a tudományos sorozat második kötetét. A munka kilenc nagyobb terjedelmű kéziratot tartalmaz, melyek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén folyó, természetvédelmi célú kutatások eredményeiből merítenek.

Pellinger Attila, a Rence társszerkesztője
Pellinger Attila, a Rence társszerkesztője
Fotó: Leczovics Zsolt

- Ezeknek a kutatásoknak mi nagy jelentőséget tulajdonítunk, hiszen ezek alapozzák meg a természetvédelmi munkát – mondta Pellinger Attila, a kötetsorozat másik szerkesztője, aki a munkát egyaránt ajánlja a természetvédelem iránt érdeklődőknek, és azoknak a gazdáknak is, akik munkájuk során érintenek védett élőhelyeket. A publikációkból hasznos információkat lehet meríteni a védett állat- és növényfajokkal kapcsolatban is.


Fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Ambrus András kötete a vizek ragadozóinak, a szitakötőknek világába repíti az olvasót. A kötet szerteágazó tudásanyaga alapos kutatás során fogant meg, így sok új információt is tartogat olvasója számára. – Ennek a könyvnek a legnagyobb erőssége az elterjedési térkép, amely az elmúlt ötven év faunisztikai előfordulási adataiból áll össze – tudtuk meg a szerzőtől, aki hozzáfűzte: eme térkép alapján el lehet dönteni azt, hogy hol terjed el országos szinten egy szitakötő – és ez lárvákat, valamint a imágókat egyaránt számba veszi. 

Dr. Ambrus András kötete a vizek ragadozóinak, a szitakötőknek világába repíti az olvasót
Dr. Ambrus András kötete a vizek ragadozóinak, a szitakötőknek világába repíti az olvasót
Fotó: Leczovics Zsolt

A kötet a Herman Ottó Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum közös kiadásában jelent meg.

Legnépszerűbb cikkek