Hiánypótló tanulmánykötet jelent meg a Soproni Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank együttműködésében

Ami vagyon, az legyen is címmel hiánypótló tanulmánykötet jelent meg a Soproni Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank együttműködésében a Soproni Egyetem Kiadó gondozásában a jövedelemadózásról – közölte a Soproni Egyetem.

A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának szellemi környezetében megszületett új könyvben a szerzők - Kenyeres Sándor, Kovács Tamás és Vágyi Ferenc Róbert -  a jövedelemadózást különféle szempontok alapján vizsgálják. A téma elsősorban nem a napi gyakorlat oldaláról közelítik meg, bár arról is szól fejezet, hanem a makrogazdasági, a jogi, a nemzetközi és az ellenőrzési aspektusai jelennek meg a jövedelemadózásnak.

Így a szerzők tárgyalják a makrogazdasági szintű jövedelmek meghatározását, az adómegfizetés lehetséges módjait, ismertetik a személyi és a társasági jövedelmek adóztatását. Ellenőrzési oldalról a jövedelmek könyvvizsgálati és adóhatósági ellenőrzése kerül fókuszba. A jogalkalmazási kérdések megítéléséről három tanácselnök kúriai bíró írása jelenik meg a közigazgatási és a büntető jogterületekről.

A kötetben szó esik a nemzetközi adózás történetéről és a nemzetközi adózási egyezmények rendszeréről is. Végül a jövedelemadózás egy alternatív jövőképe zárja a tanulmányok sorát.

A Lámfalussy Kar Pénzügyi és Számviteli Intézetének oktatói mellett szerzőként közreműködött többek között Darák Péter, a Kúria elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és a Monetáris Tanács két tagja, Parragh Bianka és Báger Gusztáv is.

A könyv a Soproni Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közötti együttműködésében jelent meg, a kötethez az egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézetnél lehet hozzájutni.

Legnépszerűbb cikkek