| 2016. december. 30. | 2 perc olvasás

Hihetetlen mértékű beruházások valósulnak meg térségünkben

A Magyar Közlöny legfrissebb száma többek közt részletesen foglalkozik Sopron és környéke jelentős beruházásaival, ami azt jelenti, hogy közel 60 milliárd forintos fejlesztés előtt áll városunk és térsége. Fontos azt is megjegyezni, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé emelték Sopront és a Fertő-tó környékét, ami azt jelenti az itt élők számára, hogy tovább szépül, fejlődik környékünk ami kiemelten fontos hazánk számára is.

A Modern Városok Program keretein belül az olyan soproni beruházások, fejlesztések melyek korábban már kaptak publikációt, gyakorlatilag a megvalósítás előtt állnak, hiszen a hivatalos közleményben már jóváhagyva, tényként és a beruházások pontos összegével szerepelnek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Dr. Fodor Tamás SMJV polgármestere a Modern Városok Program soproni állomásán
Orbán Viktor miniszterelnök és Dr. Fodor Tamás SMJV polgármestere a Modern Városok Program soproni állomásán
fotó: Leczovics Zsolt

A Modern Városok Programban kapott helyet a Lővérek program, ami tartalmazza az új fedett uszoda építését 5,5 milliárd forintos költséggel, illetve a strandmedence felújítását 300 millió forint értékben. Ide tartozik még egy 1200 fő befogadására képes konferencia központ építése is melynek költsége 8,9 milliárd forint és a Lőver Alpin Park létrehozása is 150 millió forintos kivitelezési összeggel. Természetesen nem maradnak el az útfelújítási programok sem a városrészben, hiszen erre külön 500 millió forint lett elkülönítve és ez mellett kerékpárút építése is szerepel a programban 300 millió forint értékben.

Soproni uszoda látványterv
Soproni uszoda látványterv

Soproni történelmi belváros, középkori várnegyed kulturális örökségvédelmi fejlesztése is a Modern Városok Programhoz tartozik, amelyre közel 10,5 milliárd forintos forrás áll majd rendelkezésre. Ide tartozik a belvárosi középkori várnegyed fejlesztése mellett, a Szent-Mihály templom és Sekrestyésház turisztikai célú fejlesztése, a Soproni Várfal, a Fabricius-ház, a Tábornokház és a Storno-ház fejlesztése illetve a Múzeumnegyed kialakítása is.

Várfal - Sopron
Várfal - Sopron
fotó: Leczovics zsolt

A Fertő tavi vízitelep fejlesztése is helyet kapott a Modern Városok Program keretein belül, hiszen ezen a területen is jelentős fejlesztések, beruházások valósulnak meg. Vendégfogadás és szállásadás infrastruktúrájának megteremtésére 10,05 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de ez mellett az alapinfrastruktúrájának és a vízminőségjavítására is közel 5,3 milliárd forint lett elkülönítve. Továbbá a szolgáltatásfejlesztésre is külön összeg áll majd rendelkezésre 7.93 milliárd forint értékben.

Fertő tó
Fertő tó
fotó: Leczovics Zsolt

A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség vonzerejének erősítésére is jelentős összegeket különítettek el. A közel 9 milliárd forintos összegből a gyógyhelyek környezetének fejlesztése szerepel ebben a programban, ahol Sopron-Lővérek, Sopron-Balf illetve Bükfürdő szerepel mint kiemelt helyszín. Fejlesztések előtt állnak a világörökségi helyszínek illetve az aktív turisztikai hálózatok is. A nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély felújítása is ebben a programban kapott helyet, amely az említett közel 9 milliárd forintos összegből 3-3 milliárd forintnyi összegre számíthat.

A fertődi Esterházy-kastély
A fertődi Esterházy-kastély
fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek