| 2021. január. 17. | 2 perc olvasás

HIVATALOS – Maradnak a szigorú korlátozások Ausztriában február 7-ig

Mivel megjelentek Ausztriában is az új, még fertőzőbb koronavírus-mutációk, ezért újabb szigorításokra van szükség - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján, miután többnapos egyeztetést folytattak a járványról.

Az eddigi egy méter helyett 2 méter távolságot kell tartaniuk az embereknek.

A nagyobb védelmet adó FFP2 MASZKOT KELL VISELNI január 25-től a boltokban és a tömegközlekedésben, a hagyományos maszkokat nem fogadják el ezentúl. Azoknál a cégeknél, amelyeknél ez megoldható, távmunkát kell bevezetni.

Emellett meghosszabbítják az egész napos kijárási korlátozást. Február 7-ig biztosan fenntartják a korlátozásokat, azután nyithatnak ki az iskolák és a boltok, amelyek nem a mindennapi élethez szükséges termékeket árulnak.
Sebastian Kurz hozzátette, februárban biztosan nem indul újra a turizmus az országban, zárva kell maradniuk a hoteleknek és az éttermeknek.
Utóbbi szolgáltatások esetleges márciusi megnyitásáról egy hónap múlva döntenek.

Az iskolák a félévi szünetig zárva maradnak és marad a távoktatás. Bécsben és Alsóausztriában előreláthatólag február 8-án nyithatnak meg a tanintézmények. A többi tartományban február 15-én folytatódhat a tantermekben az oktatás. A vendéglátóegységek, szállodák és rendezvényhelyszínek még bizonytalan ideig zárva maradnak. Február közepén vizsgálják felül, hogy lehetséges lesz-e a márciusi nyitás ezen szektorokban. A Home Office továbbra sem lesz kötelező, de ajánlott. A síterepek ezentúl is fogadhatnak síelőket és a korcsolyapályáz is megengedett.

A kancellár azt mondta, a kormány felelőssége, hogy meghozzák a döntéseket, amelyek nem lesznek népszerűek, de szerinte indokoltak, mert az új fertőzöttek számában Ausztria az első harmadban van az európai országok közt. Emlékeztetett, hogy augusztusban arról beszélt, hogy már látszik a fény az alagút végén, és nyárra visszatérhetnek az emberek a korábban megszokott életükhöz, szerinte ehhez szükségesek a mostani szigorítások.

A jelenleg engedélyezett két vakcinával a 65 éven felüliek oltása májusig tartana, ha az oxfordi vakcinát is engedélyezi az uniós hivatal és a szállítás rendben lesz, akkor március végére, április elejére végezhetnek az idősek oltásával, emelte ki Sebastian Kurz.

Dél-Tirol példáját is megemlítette a kancellár, akik 10 napos nyitás után újra korlátozásokat vezettek be, ezért szerinte nem szabad átgondolatlanul nyitni.

Legnépszerűbb cikkek