| 2017. szeptember. 7. | 2 perc olvasás

Hivatásos és önkéntes tűzoltók közös gyakorlata a fertőszentmiklósi reptéren

Szeptember 6-án a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szituációs begyakorló gyakorlatot szervezett Fertőszentmiklóson a Meidl Airport Kft. repülőterén, a kapuvári hivatásos és az önállóan is beavatkozó fertőszentmiklósi és nagycenki önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltói részére.

A gyakorlat a résztvevők eligazításával és munkavédelmi oktatással kezdődött, majd a reptér alkalmazottja segítségével a tűzoltók helyismereti foglalkozáson vettek részt. Bejárták a hangárokat, ahol több magángépet is tároltak, egyik hangárban a kisrepülőgépek karbantartását és javítását végezték. A tűzoltók megismerték az épületek és a reptér sajátosságait, a közművek elzárásának helyeit, a vízszerzési helyeket, a mentési-menekülési, felvonulási útvonalak lehetőségeit, a veszélyforrásokat, a dolgozói létszámot.

Megtudták, hogy a reptéren a forgalom változó, csak nappal fogadnak gépeket, amelyek kisgépek, általában kettő vagy négy személyesek, magán és hobby repülők, de időnként egy-egy mezőgazdasági gép is használja a kifutót. A reptér maximum huszonkét fős repülőt tud fogadni, a kifutópálya hossza egy kilométer hosszú. Két hangár között benzinkút is található, amely háromféle üzemanyagot is tartalmaz. A repülőtér tűzjelzővel rendelkezik, a létesítményre tűzoltási és műszaki mentési terv készült.


fotó: Ruskáné Takács Anita tű.fhdgy.

A gyakorlat feltételezése szerint a repülőtéren egy Cessna 172 típusú repülőgép pilótája leszállás közben rosszul lett. A gép letért a kifutópályáról, majd defekt következtében kigyulladt a kereke. A gép az üzemanyagkút előtti területen állt meg. A pilóta eszméletlenül a pilótafülkében rekedt, a tűz miatt a reptér személyzete nem tudta kimenteni. A tűz veszélyeztette a pilótát és közelben lévő üzemanyagkutat is.


fotó: Ruskáné Takács Anita tű.fhdgy.

A feladatokat a tűzoltók összehangoltan és fegyelmezetten hajtották végre. A kapuvári tűzoltók a gépjárműfecskendőről védő és oltósugarat szereltek, miközben kimentették az eszméletlen pilótát. A fertőszentmiklósi és nagycenki önkéntesek a másik oldalról, a hangárok mögötti víztározóból szereltek oltó és védősugarakat, mellyel megakadályozták a tűz továbbterjedését. A feladatokat a rajok teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel felszerelve hajtották végre, nagy hangsúlyt fektettek a szabályos rádióforgalmazásra. A gyakorlat kiváló alkalom volt arra, hogy a hivatásos és önkéntes egységek együtt gyakoroljanak, dolgozzanak. Az önállóan is beavatkozó önkéntes tűzoltóknak hasznos volt a helyismereti foglalkozás és a repülőtéri, illetve légi járművek tűzoltás-taktikájának megismerése, hiszen egy esetleges balesetnél, tűzesetnél ők érnek elsőként a helyszínre, s értékes perceket nyerhetnek a szakmai felkészítés és ismeretanyag által.

A gyakorlatot a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat megfeleltre értékelte és a megyei főügyeleti osztályvezető ellenőrizte.

A gyakorlat célja a beavatkozó erők teljesítményének felmérése, az állomány taktikai bevethetőségének szinten tartása, fejlesztése és a tapasztalatok adaptálása volt.


fotó: Ruskáné Takács Anita tű.fhdgy.

Legnépszerűbb cikkek