| 2018. április. 29. | 2 perc olvasás

Hogy is kezdődött? - közkinccsé tették Szokolay Sándor fiatalkori műveit

Vasárnap mutatták be Sopronban a „Hogy is kezdődött?... című könyvet, a kötethez tartozó CD mellékletet és a Zene-Bona című kottát, melyek a néhai Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, Sopron Díszpolgára fiatalkori műveit tartalmazzák. A Pannónia Hotelben rendezett esemény díszvendége Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész volt.

Hogyan indul el a zenei pályán Szokolay Sándor? Erre a kérdésre is választ kaphattak azok, akik részt vettek a zeneszerző fiatalkori műveit felölelő kiadványok bemutatóján. A meghitt, múltidéző hangulatú eseményen az ifjú Szokolay irodalmi oldalát Ács Balázs szinkronszínész, a zenei oldalát pedig a Virtuózok című televíziós műsorból ismert Boros Misi keltette életre. Előbbi a diákkori levelekből olvasott fel, utóbbi pedig a fiatalkori zongoradarabokat szólaltatta meg.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A kiadványokról Dr. Batta András zenetörténész, Szokolay Orsolya, a néhai zeneszerző lánya, a kötet közreadója és Legendy László a kotta közreadója beszélgetett.

Dr. Batta András kiemelte, Szokolay Sándor nem lett volna az aki, ha nem Békés-Tarhoson nevelkedik, és nem szívja magába a zenei tudást, az éneklés örömét és a népdal csodáját.

Szokolay Orsolya visszaemlékezett arra, hogy nem tudott azokról a diákkori levelekről, amelyek most a kötetben megjelentek. A nagyapja halála után került elő a több, mint 90 írás, amelyekben az édesapja 16 éves lelkivilágát ismerhette meg.

Legendy László az életmű összerendezésének nehézségéről beszélt, hiszen a 400 műből, több mint 100 kotta eltűnt, ezeket ismerősöktől fel kellett kutatni.

Az eseményen elhangzott: a Szokolay hagyaték ápolása nagyon sok feladatot rejt magában. A kották folyamatos közreadása mellett, szeretnék megszólítani a fiatalokat, és a zeneszerző szellemiségéhez hűen folyamatosan ösztönözni az embereket. A tervek között szerepel egy Szokolay-emlékszoba kialakítása is.


fotó: Griechisch Tamás

A kiadványbemutató díszvendége Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész volt, aki vallott Szokolay Sándorral való mély kapcsolatáról és Boros Misivel közösen a zongorán is játszott.


fotó: Griechisch Tamás

A fiatal Szokolay 1947-ben kezdte zenei tanulmányait a legendás Békés-tarhosi Énekiskolában. Leveleiben részletesen beszámolt élete alakulásáról Orosházán élő családjának. Az első opusokat néhány heti zongoratanulás után komponálta a tarhosi diák. A zeneszerző személyes hangvételű levelei, csakúgy, mint első művei, egy zseniális gyermek lelkivilágát tárják elénk. A könyvhöz tartozó CD-mellékleten Szokolay korai zongoraművei hallhatók Boros Misi előadásában.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek