| 2022. április. 6. | 2 perc olvasás

Hogy ott is maradjon, ahol hagytuk – készüljünk fel a bringázásra!

Egyre többen vannak, akik a kerékpárt nemcsak a szabadnapokon veszik elő, de azzal közlekednek munkába, iskolába vagy a boltba. A biciklizés a városi közlekedés leggyorsabb módja, a városi, kertvárosi forgalomban hamar és rövidebb úton elérhetjük a célunkat. Környezetbarát, nem szennyezi a levegőt, így amellett, hogy sportolunk, javul környezetünk állapota, csökken a légszennyezés és a zajszennyezés is. Az utazást rugalmasabbá és gyorsabbá teheti, ráadásul könnyebb vele parkolni is, de ne feledkezzen el a megfelelő védelemről!

Egy pillanatra se hagyja magára lezáratlanul a bringáját! A „csak egy percre ugrom be a boltba” nem biztonságos megoldás, lezáratlan bringát eltolni szintén csak egy perc!

Ne hagyjon mozdítható értéket a kerékpáron! Vigye magával a lámpát, kulacsot, pumpát vagy egyéb könnyen elvihető tartozékot, mert az is érték.

Kizárólag jó minőségű, erős zárat használjon!
Általános szabály: lakatra a kerékpár értékének kb. 10%-át költsük.

Merev anyagú, edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni – U-lakatot vagy acélszemes láncot. A hajlékony acélsodronyokat és gerinclakatokat vastagságtól függetlenül könnyen elcsípik.

Parkoláshoz válasszon egy jól látható, forgalmas helyet ahol akár kamera is van!

A gyalogosok és a kamera elrettentő hatású lehet a tolvajokkal szemben.
Tegye más bringák mellé a biciklit!

A legoptimálisabb hely egy biciklitároló. A kerékpárok sokasága miatt a tolvajnak kevesebb helye lesz és nehezebben használhatja szerszámait. Végül, más kétkerekűvel közlekedők könnyen megzavarhatják a tolvajokat, ha éppen a bringájukért mennek.

Csak fix tárgyhoz lakatoljon!
Ne kösse a biciklit kivágható fához vagy felemelhető oszlophoz.

A lakattal a kerékpár vázát is rögzítse, ne csak a kereket! Hátsó kerékre speciális kerékzár is szerelhető.

Ha biztosra szeretne menni, használjon dupla lakatot. Egy patkózárat, ami teljesen lezárja a hátsó kereket, illetve egy láncot, amivel tárgyhoz rögzítheti a kerékpárt.

Próbáljon a földtől távol lakatolni!

Ha a földhöz közel van a lakat, a tolvaj sokkal könnyebben átvághatja azt egy erővágóval, mert így annak egyik végét a földhöz rögzítve a teljes súlyával nyomhatja le a másikat.

Töltse ki a lakatot!

Ha túl sok hely van egy U lakat belsejében, azt könnyen szétfeszíthetik, ezért fontos, hogy minél kevesebb hely legyen a lakat belsejében.

Meglepő módon az eltulajdonított kerékpárok több mint a felét nem a nyílt utcán lovasítják meg, hanem garázsokból, pincékből, lépcsőházakból, társasházi lakások belső udvaráról.

+1 tipp

Házon belül is tárolja lezárva kerékpárját!

A lezárt folyosó, udvar sem jelent különösebb akadályt a tolvajnak, sőt a zárt tér számos előnyt jelent. Kevésbé kell tartani az elkövetőnek a forgalomtól, itt rejtve dolgozhat, és lehetősége nyílik arra, hogy több, nagyobb szerszámot is igénybe vehet. Zárható kerékpártárolóban, pincén belül is lakatolja le a kerékpárt!

Borítókép; SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek