| 2020. június. 21. | 4 perc olvasás

Hogyan dolgoznak a soproni rendőrjárőrök? - Cikkünkből megtudhatja!

A közelmúltban, a rendőrség napja alkalmából sikeres és eredményes szakmai munkájáért az Év Rendészeti Szakembere elismerésben részesült a Soproni Rendőrkapitányság munkatársa, Bajusznács Mihály címzetes rendőr főtörzszászlós. A járőrparancsnok beavatta a szerkesztőségünket abba, hogy hogyan dolgoznak a soproni rendőrjárőrök, és érdekes eseteket is részletezett számunkra!

Bajusznács Mihály rendőrként csak a közrendvédelemben tudja elképzelni magát – 1996-ban kezdte megy pályafutását, azóta pár kisebb kitérő kivételével végig ebben az irányvonalban dolgozott. - Engem leginkább az vonzott, hogy kint, az utcán láthassam el a szolgálatot és közvetlenül tudjak segíteni az arra rászoruló embereken - emelte ki a címzetes rendőr főtörzszászlós, aki 5,5 éve rója egyenruhában a városunk útjait.  

A rendőr beavatott minket abba is, hogy járőrparancsnokként miből áll a munkája pontosan! - Váltásos munkarendben dolgozunk, 12 órát nappal, a következő napon ugyanennyit éjszaka, majd 2 szabadnap következik. A megkülönböztető jelzéssel ellátott gépkocsival ketten vagyunk szolgálatban. Ennek a járműnek én vagyok a parancsnoka, és van egy állandó járőrtársam, vele reagálunk az ügyelet által kapott küldésekre itt Sopron városában. Illetve, ha küldésünk nincs, akkor egyénileg foganatosítunk intézkedéseket, ha olyan jogsértéseket látunk, amelyek mindenképpen igénylik a rendőség közbenjárását - fejtette ki.

Bajusznács Mihály címzetes rendőr főtörzszászlós, járőrparancsnok
Bajusznács Mihály címzetes rendőr főtörzszászlós, járőrparancsnok

Bajusznács Mihálytól megtudtuk: a hivatásuk Sopronban is fokozott elővigyázatosságot igényel. - Minden küldés, autómegállítás más eset - szögezte le. - Tehát mindig úgy közelítünk a társammal, hogy biztosítjuk egymást, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy kit állítunk meg. Mindig felmerül több fontos kérdés is. Milyen céllal tartózkodik az illető a városban? Hova igyekszik? Mit tart az autójában? Nagyon gyakran találkozunk olyannal, hogy a köszönésünket valaki udvariasan viszonozza, illedelmesen viselkedik velünk, és utána, ha elkezd kiderülni, hogy van valami rejtegetnivalója, akkor a magatartása átfordulhat egy teljesen másik irányba. A járőrmunka alappillére, hogy tudni kell kezelni a különböző embertípusokat, beleértve ebbe a kiugró példákat egyaránt. A küldéseknél, például a családi verekedéseknél is gyorsan, de precízen kell reagálnunk az adott szituációra. Vagyis, hogy az intézkedés a körülményekhez képest maximálisan eredményes, jog- és szakszerű legyen - fejtette ki.

A főtörzszászlós elmondta: a járőrök nem csupán a gépkocsijukban teljesítenek szolgálatot. - A gépkocsizó járőröző munkavégzése javarészt a járművel zajlik, de ha nem kapunk küldést, akkor elvárás, hogy a gépkocsiból kiszállva, annak a közvetlen környezetében, például egy lakóparkban gyalogos járőrszolgálatot kell teljesítenünk. Ennek során aktívan kapcsolatot tartunk az állampolgárokkal. Megszólítjuk őket, megkérdezzük, hogy van-e valami olyan az életükben, amibe esetleg segíteni tudunk nekik. Én rendszeresen szoktam például tanácsokat, javaslatokat adni az embereknek - részletezte.

Bajusznács Mihály rávilágított: az átlagra jellemző Sopronban is, hogy tartanak a rendőröktől. - Sokszor hallom az utcán, hogy mondják a gyermeküknek: "jó legyél, mert elvisz a rendőr" Olyankor szoktam is mondani a szülőnek, hogy a rendőr nem azért van, hogy elvigye az apróságokat, ne tessék ilyet mondani az utódjának, mert félni fog tőlünk és nem mer hozzánk fordulni, ha segítségre szorul - emelte ki. - Azért vagyunk, hogy szolgáljunk és védjünk, a becsületes állampolgároknak teljesen felesleges tartaniuk tőlünk - fűzte hozzá.

A szökött fogoly felkutatása nagy erőkkel zajlott
A szökött fogoly felkutatása nagy erőkkel zajlott
Korábbi felvétel

A soproni rendőrök számos tettükkel is bebizonyították, hogy értünk vannak - ezek közül több esetben Bajusznács Mihály is kivette a részét. - Az egyik, amikor az Uszoda utcában volt tűzeset egy házban, amelyben egy idősebb hölgy és egy férfi lakott. A tűzoltók előtt értünk ki. Hallottuk, hogy van valaki az ajtó mögött, ezért betörtük azt és a nagy füst dacára bementünk. A férfit sikerült kihoznunk nekünk, a hölgyet pedig a kiérkező tűzoltók mentették meg - fejezi be így a történetet címzetes rendőr főtörzszászlós. A másik eset, amelyet kiemelnék az, amikor a közelmúltban egy rab megszökött a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönből. A férfi elfogásában tevékenyen részt vettünk a társammal. Az akció sikeressége az egyenruhás egységek hatékony együttműködésének, a jó szervezésnek, illetve egy lakossági bejelentésnek köszönhető. Én beszéltem először az illetővel, aki értesítette a rendőrséget, hogy lát egy gyanús személyt, aki a bokrok mellett közelít a temetőhöz. Gyorsan reagáltunk, így ennek az együttműködésnek köszönhetően el tudtuk fogni a szökött rabot - fejtette ki.

A járőrparancsnok szívén viseli a jövő generációinak is a sorsát - mentorként dolgozik, így minden évben a szárnyai alá kerül egy fiatal rendőrtanuló. - Mindenképpen biztatom őket, hogy tartsanak ki a rendőri pálya, mint különleges hivatás mellett - emelte ki. - Mindenre megtanítom őket, amit csak tudok, megosztom velük az évek során gyűjtött tapasztalataimat is. Ugyanis úgy gondolom, hogy a rendőrségnél minden alapja a járőrmunka - hívta fel erre a figyelmet.  

Borítókép: illusztráció; Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek