| 2021. július. 18. | 1 perc olvasás

Hogyan hatnak szervezetünkre a frontok?

A napokban is jelentős hőmérsékletváltozás volt tapasztalható. Legyen szó hideg- vagy melegfrontról az arra érzékenyeknek meg tudja keseríteni az életét a tünetek megjelenése.

Szakértők szerint minden második ember érzékeny a frontokra, de csupán 10 százalék az, akiknél kellemetlen tüneteket okoz. Vannak időszakok, amikor hirtelen akár több tízfokos hőmérsékletváltozás is bekövetkezik, amely igen súlyos terhet ró az emberi szervezetre.

- Bizonyos tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás. A szervezetünk kétharmada víz, ezért a levegőben zajló ionváltozások következtében a vérkeringés és a hormonális rendszer is megváltozik- mondta dr. Zeleni Ferenc háziorvos. 

Akinek súlyosabb frontérzékenysége van, különösen figyeljen oda ezeken a napokon a dekoncenráltság miatt. Ilyenkor, ha lehet, kerüljék a gépjárművezetést, és a veszélyes munkakörökben dolgozók fokozottan ügyeljenek a biztonságra. Amennyire lehet, próbáljuk meg kiiktatni a mindennapi életünkből a stresszt. Fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Bizonyos gyógynövényekből készült teák fogyasztása (citromfű, rozmaring, ginzeng) kíválóan alkalmas a feszültség oldására - tette hozzá. 

Extrém száraz volt a június, július második felében marad a nyárias idő 

Soha nem volt még ennyire száraz júniusunk, mint amilyet magunk mögött tudhatunk. Július második felében marad a nyárias idő, viszont nem lesznek jellemzőek a 30-35 fok fölötti értékek. 

Az eddigi nyár már idáig is hozott extrém értékeket. A hűvös tavasz után júniusban valósággal berobbant a nyár. A záporos és zivataros hétvége után a jövő hét meghozza a szárazabb időt, a hőmérséklet viszont harminc fok alá esik. A hajnalok is felfrissülnek, és búcsút inthetünk a 20 fok fölötti, úgynevezett trópusi éjszakáknak. A hónap végén visszatérhetnek a harminc fok közeli értékek - mondta Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátora.  

Képek forrása: SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek