| 2022. április. 20. | 2 perc olvasás

Hogyan közelítsük meg a gyermekeket szállító buszokat?

A gyermekszállító buszok szabályos megközelítésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Soproni Rendőrkapitányság. A tapasztalatok alapján sokan nem ismerik az erre vonatkozó jogszabályokat.

A gyermekeket szállító buszokat könnyen felismerhetjük a 40x40 centiméteres, gyermekeket ábrázoló tábláról. Ennek ellenére Sopronban is többször előfordul, hogy az autósok nem a KRESZ szabályainak megfelelően közelítik meg a ezeket a járműveket, ezzel veszélyeztetve a buszon ülőket és más autóstársaikat.
 
-  A gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett - legalább 40x40 cm méretű, fényt kibocsátó, megvilágított vagy fényvisszaverő - tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet.

Tilos a „Gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbuszt kikerülni, valamint mellette elhaladni, ha az párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll, és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzi- olvasható a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásában, vagyis a KRESZ-ben.  De mit is jelent ez pontosan? A gyermekeket szállító buszok esetében két esetet különböztethetünk meg. 

 

 - A várakozóhelyről elinduló gyermekszállító autóbuszokat az autósoknak lehetőség szerint - ha ez a sofőrt hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra nem kényszeríti - el kell engednie. Tehát fokozott óvatossággal, figyelemmel lassítani kell, és elő kell segíteni, akár megállással is, a busz jobb szélső forgalmi sávban történő elindulását - mondta el Farkas Péter rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott osztályvezetője. 

A KRESZ másik fontos szabálya arra vonatkozik, ha a gyermekeket szállító busz számára nincsen kiépített megállóhely.

-  Ez esetben, ha a gyermekeket szállító jármű vagy iskolabusz vezetője a menetirány szerinti jobb forgalmi sávban megáll, és ezt a mindkét oldali első és hátsó világítóberendezésével jelzi, a mögöttes forgalomból érkező járművezetők nem kerülhetik ki, meg kell állniuk, valamint a szemből érkező járműveknek sem szabad elhaladni a busz mellett - tette hozzá Farkas Péter. 
Az iskolák és óvodák környékén az autóval közlekedők a "Gyermekek" veszélyt jelző táblával is találkozhatnak. Ha ilyen jelzőtáblával találkozunk, fokozott figyelemmel közlekedjünk! Ha a jelzőtábla alatt van távolságot jelző kiegészítés is, abban az esetben a jelölt távolságon belül maximum 30 km/h sebességgel közlekedhetünk. 

Legnépszerűbb cikkek