| 2019. június. 7. | 1 perc olvasás

Hogyan lehet biztonságos a diákmunka?

Nyílt napon adtak választ a diákmunkákkal kapcsolatban pénteken a Pannon Work soproni irodájában. Az eseményen szó esett arról is, hogy milyen sok előnnyel bír az, ha egy tanuló az iskolaszövetkezet mellett dönt.

Játékszert is segítségül hívtak a nyílt napon, hogy szórakoztató módon tudjanak a legégetőbb kérdésekre választ adni a diákmunkákkal kapcsolatban. - Szerencsekerék segítségével mutatjuk be, hogy mennyiféle kérdéssel fordulnak felénk a szülők – mutatta be Fekete Edina Katalin, a Pannon Work soproni irodájának kirendeltségvezetője, majd megpörgette a kereket. - A négyes kérdésnél állt meg, ami az egyik legfontosabb: hány éves kortól dolgozhat a diák? Erre a helyez válasz az, hogy amint betöltötte 15. életévét. Az ennyi éves fiatal csupán nyári szünetben dolgozhat, azonban amint belép a 16. életévébe, már egész évben vállalhat munkát, ameddig nappali tagozaton tanul. Az esti és levelező tagozaton tanulók számára más lehetőségek kínálkoznak – fejtette ki a kirendeltségvezető, aki hozzáfűzte: bármilyen, a témával kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolnak az irodába. 

A szerencsekeréken összesen hat kérdés szerepel - ezeket a munkaerő megoldásokkal foglalkozó cég több évtized alatt gyűjtötte össze. Sok érdeklődő kíváncsi arra, hogy milyen előnye van az iskolaszövetkezet keretein belül végzett diákmunkának. - Túl azon, hogy a diák pénzt keres, szülőként én magam is fontosnak tartom, hogy biztonságos helyen, törvényi keretek között működő cégnél dolgozzon. Ezt egy megbízható iskolaszövetkezet garantálni tudja – emelte ki Fekete Edina Katalin. - Így a diákra vigyáznak a munkabiztonsági előírások betartásával és pontosan, időben megkaphatja a fizetését. Ezt kérheti saját bankszámlára, ami azért jó, mert így gyakorolhatja ennek kezelését és kicsit felkészülhet a felnőtt életre. Emellett az iskolaszövetkezetben végzett munka referencia lehet bizonyos munkaadóknál is – világított rá.

A szakértő felhívja arra is a figyelmet: fontos, hogy a diák iskolaszövetkezeti tagsága élő legyen, ehhez be kell mennie az adott szövetkezet irodájába regisztrálni. A nappali tagozatos tanulók számára már számos lehetőség kínálkozik a népszerű árufeltöltői, operátori és gyorséttermi munkakörök mellett is.  

Legnépszerűbb cikkek