| 2019. július. 3. | 2 perc olvasás

Hogyan lehet szófogadó a kutyánk?

Kutyaovi és kutya iskola - ezek is segíthetnek, hogy a négylábú és gazdája harmonikusan működjön együtt. A szakemberek szerint folyamatosan nő a tudatos és felelős kutyatartók száma. A legfontosabbnak azonban azt tartják, hogy mindenki körültekintően, az életvitelének megfelelően válasszon házi kedvencet.

Egyre több kutyatartó gondolja úgy, hogy fontos számára és négylábú kedvence számára, hogy kutyaiskolába járjanak. Erre már az állatok óvodás korától kezdve van lehetőség, vagyis amikor a kutya az összes kötelező oltását megkapja, máris indulhat nála a szocializáció, és a legfontosabbak megtanulása.

- Olyan alap dolgokat sajátít el a kutya, amelyekről azt gondolnánk, hogy egyértelmű, valójában azonban élethelyzetektől függ, hogy az állat megtanulja-e, vagy sem – emelte ki Koncz Nikoletta kutyatréner. - Ezek az alapok segítenek neki abban, hogy közlekedni tudjon a magasabb lépcsőkön, hogy be tudjon menni egy bevásárlóközpontba, esetleg ne ijedjen meg, ha elhajt mellette egy busz. Ugyanígy, megtanulja, hogyan kell tömegközlekedésben, autóban utaznia és hogy miképpen kell viselkednie, ha pórázzal sétáltatjuk, a szobatisztaságról nem is beszélve – fejtette ki Koncz Nikoletta, aki kiemelte: a helyen fejlődés miatt már a kutya első lépéseinél rengeteg kérdés, feladat adódik, amelyeket érdemes nagyon korán letisztázni. Ugyanis, ha valaki így indít, akkor sokkal könnyebb dolga lesz, mintha egy fél éves ebnél kezdené el a folyamatot. 

A kor előrehaladtával a kutyák is egyre nehezebben tanulnak, hiszen ilyenkor már saját szokásokkal és életritmussal rendelkeznek, melyből nem könnyű kizökkenteni őket. Az oktatás menete a szakember szerint attól függ, hogy a gazda mit szeretne viszont látni saját kutyájától. - Az egyik legalapabb, amit megtanítunk a séta és a behívás, már ennél is komolyan ütközik a gazdik hozzáállása – világított rá Koncz Nikoletta. - Van például olyan gazdi, aki szeretné, hogy szorosan mellette sétáljon a kutyája, míg mások azt mondják: az ő kedvence ne legyen robot, ne csak ebből álljon az élete. Csupán azt szeretné, hogy biztonságosan sétálna és ha kiruccannak valahová gyermekekkel, akkor szabadon tudja engedni és szükség esetén gyorsan vissza tudja hívni – részletezte.

Az oktatás időtartama függ a kutya fajtájától is. Minden kutya oktatható, de sok mindent befolyásolnak a négylábú alaptulajdonságai is.

- Általában nagyon okosak a juhász- és vadászkutyák, illetve a dobermannok – tudtuk meg a kutyatrénertől. - De minden kutya tud kiváló lenni. Mindez csupán attól függ, hogy amit tanítani szeretnénk neki, az összeegyezik-e azzal, amire őt tenyésztették. Minél jobban hasonlít arra a feladat, amit kérünk tőle, annál gyorsabban és könnyebben elsajátítja. Ha pedig a tanulnivaló különbözik az életvitelétől, vagy az egész habitusától, csak nagyon nehezen tudja magáévá tenni azt – világított rá.

A szakember segítségül hívása tehát könnyebbé teheti a kapcsolatot a kutya és a gazdája között. Ebben pedig sokat segíthet az együtt sportolás is, mely kellően elfárasztja a kedvencet, illetve lemozgatja és sokkal nyugodtabb lesz a kutya otthon is. 

A képek illusztrációk, amelyek forrása: Pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek