| 2021. január. 15. | 2 perc olvasás

Hogyan védekezhetünk a telefonos és internetes csalók ellen? - A szakember válaszol

Mára az internetes visszaélések jellemző formájává vált az adathalászat, főleg ismert vállalatok nevében kérnek pénzt vagy érzékeny személyes adatokat. Az elmúlt években az unokázós csalók és a csaló albérlet-közvetítők száma is megnőtt. Az online társkeresés is számtalan veszélyt rejteget az ismerkedők számára.

Trükkös csalások az albérletpiacon:

Az albérlet kiadás és bérlés ideális táptalaj az átverésekhez. Könnyű minden szépet és jót állítani egy-egy lakásról, és nehéz kiszúrni a rossz szándékú egyéneket.

"Fontos, hogy az albérletet csak a megtekintést követően vegyük ki és addig ne fizessünk ki nagyobb összeget amíg nem láttuk. Gyakran előfordul, hogy az interneten látott kép nem felel meg a valóságnak. A szerződéskötésnél fontos, hogy ellenőrizzük az adatok hitelességét, és pénzt csak a megállapodást követően adjunk a tulajdonosnak. A legbiztonságosabb, ha a szerződéskötés közjegyző jelenlétében történik, emellett fontos, hogy két tanú jelen legyen a hitelesítésnél" – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A hamis profilok okozzák a legtöbb bajt az internetes társkeresés során:

- Az online társkeresés legnagyobb veszélye az arctalanság, és a személytelenség. Fontos, hogy olyan személynek sose utaljunk pénzt, akivel személyesen nem találkoztunk. Az ismerkedés során legyünk gyanakvóak és körültekintőek – hangsúlyozta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Új módszerekkel próbálkoznak az unokázós csalók:

Az úgynevezett unokázós csalások elkövetői telefonon hívnak fel legtöbbször idős embereket, és hozzátartozójának, illetve unokájának segítésére kérnek készpénzt, valamint az utóbbi időben az áldozatokat arra kérik, hogy egy adott bankszámlára – akár külföldi számlára – utaljanak pénzt. Rendkívül fontos, hogy ellenőrző kérdéseket tegyünk fel a telefonálónak. („Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”!)

Komoly veszélyt jelentenek az adathalász e-mailek:

A hamis e-mailek sok esetben hasonlítanak az eredeti levelekhez ezért nehéz felismerni, hogy egy csalóval állunk szembe.

"Ha az egyik szolgáltatótól kapunk egy felszólító levelet akkor érdemes felvenni velük a kapcsolatot, hogy valóban van-e adósságunk. Soha ne kattintsunk rá ezekre a levelekre, mert vírust tartalmaznak. Gyakran előfordul, hogy a vírusok Messenger üzenetben érkeznek, vagy egy ismerősünk által megosztott oldal tartalmazza a vírust" – zárta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:

Legnépszerűbb cikkek