Hogyan vészeljük át a kánikulát?

A kánikula jócskán megterheli nemcsak a kisgyermekek, az idősek és a betegek, hanem egészséges emberek szervezetét is. Ilyenkor a legfontosabb a folyamatos folyadékfogyasztás, de az sem mindegy mit eszünk, és hogyan öltözködünk.

A tikkasztó melegben a szervezetünk izzadással próbálja a testhőt csökkenteni. Ilyenkor sok folyadékot és ásványi anyagot veszít a szervezetünk, amit pótolni kell a szervezetünk egészséges működése érdekében. Ilyenkor fontos, hogy a megszokott mennyiség akár többszörösét fogyasszuk el.  – Az sem mindegy, hogy ez micsoda. A napi folyadékfogyasztásnak a 70-80 százaléka az víz legyen. A maradék az lehet más is, levesek vagy akár lédús gyümölcsök. A cukros üdítőitalok, és az alkohol nem alkalmas az elveszített folyadék visszapótlására. – mondta el Fülöp Lilla, dietetikus. 

Fülöp Lili, dietetikus
Fülöp Lili, dietetikus

A forró napokon a szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ezért természetes, hogy nem vagyunk annyira éhesek. Próbáljunk naponta többször, kevesebbet enni, lehetőség szerint kerüljük a nehéz, túl zsíros ételeket. – A könnyedebb fogásokat válasszuk. Egyszerű sült húsokat fogyasszunk zöldséggel, salátával, gabonafélékkel. – emelte ki a dietetikus. 

A déli órákat lehetőleg ne töltsük a szabadban. Viseljünk természetes anyagból készült szellős ruhákat. A gyerekekre is vékonyabb darabokat adjunk. Védjük a fejünket kalappal, vászonsapkával, vagy akár kendővel is. Napvédő krémeket ne csak a strandon használjunk, hanem rendszeresen kenjük be vele azon testrészeinket, amelyek ki vannak téve a nap sugárzásának. 

Ne feledkezzünk meg házi kedvenceinkről sem. Ebben az időszakban az állatoknak is több folyadékra van szükségük. Lehetőség szerint naponta többször biztosítsunk számukra friss vizet. Amennyiben a kertben tartjuk őket, biztosítsunk nekik árnyékos területet, ahova be tudnak húzódni a tűző nap sugarai elől. A sétáltatást pedig a reggeli vagy az esti órákra időzítsük. 


Képek forrása: Pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek