| 2020. április. 27. | 2 perc olvasás

Hol találhatunk Sopronban kedvező árú tűzifát, fenntartható gazdaságból?

Már most érdemes a következő fűtési szezonra gondolni, ám tűzifavásárlás előtt fontos tájékozódni. Egyre több internetes- vagy újsághirdetésben kínálják a télire való tűzifát a kereskedők. A megbízható források között találjuk az állami erdőgazdaságokat is.

Az erdőben készítik össze a februárban kitermelt tölgyfákat, hogy elszállítsák a vásárlóknak. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei szerint már most gondoskodni kell a jó minőségű fáról, amely a következő szezonban kerül majd a vegyes tüzelésű kazánokba, kandallókba.

- Így van ideje kiszáradni a faanyagnak, ezáltal a fűtőértéke is megfelelő lesz – emelte ki Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti vezérigazgató-helyettese. - Ennek eredményeképpen akár a költségek 30 %-át is megspórolhatjuk. Ha szeretnénk biztosra menni a költségeket illetően, nagyon fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk tűzifát. Erre egyrészt garanciát jelentenek az állami erdőgazdaságok, hiszen nálunk csak legálisan kitermelt, ráadásul fenntartható gazdálkodásból származó faanyagot lehet vásárolni. Ez azt jelenti, hogy valamennyi kitermelt fa helyére csemetét ültetünk. A másik fontos dolog, hogy nálunk vásárolt fa esetén nem súly, hanem köbméter szerint történik az elszámolás. Ez megint egyfajta garanciát jelent, hiszen az ügyfél valóban azt a mennyiséget kapja, amelyet megrendelt – fejtette ki.

Évről-évre feltűnnek olyan hirdetések, ahol csalók állnak a háttérben, akik a piaci ártól kedvezőbb feltételekkel kínálják a tüzelőnek valót. Általában a megrendelt faanyag leszállításakor derül csak ki, hogy nem a korábban megbeszélt mennyiség, vagy minőség került a gyanútlan vevőhöz.

- Számos trükkel próbálkoznak azok, akik illegálisan értékesítenek tűzifát – világított rá a vezérigazgató-helyettes. - Például, ha súly szerint vásárolunk, akkor előfordulhat, hogy bizonyos nyerészkedők benedvesítik a fát, hogy többet fizessen ugyanannyi tüzelőanyagért az ügyfél. Olyan trükk is előfordulhat, hogy nem azt a fafajt kapja a vevő, amit egyébként megrendelt, hanem egy ahhoz hasonlót, amelynek azonban sokkal rosszabb a fűtőértéke, mint a hagyományosan jó eredményekkel büszkélkedő fafajoknak – részletezte.

A forgalmazók által használt mértékegységek a mázsa, kilogramm, térfogat szerint a köbméter (m³) – ennek különböző szorzókkal ellátott származtatott mértékei lehetnek. A tűzifát hazánkban 2016. július 1. óta szigorú követelmények mellett lehet értékesíteni, illetve vásárolni.

Legnépszerűbb cikkek