| 2020. március. 3. | 1 perc olvasás

Hölgyek a kispadon – rendhagyó nőnapi tárlatvezetés

Hölgyek a kispadon. Vagy mégsem? A Soproni Múzeum kiállító termeit végigjárva a soproni származású vagy Sopronhoz kapcsolódó nők történeteit fedezhetik fel a látogatók a vasárnapi nőnapi tárlatvezetésen. Nőnap nem csak nőknek!

A Soproni Múzeum kiállítótermeiben megjelenő hölgyeket válogatott egy csokorba Takács-Iváncsics Zsuzsanna múzeumpedagógus, a vasárnapi program házigazdája.  A rabszolgától a királynékig, a római kortól a 19. századig idézzük fel a hölgyek történeteit.  Vannak olyan nők, akik névtelenek maradtak, vannak akiknek nevét megőrizte az utókor. Befolyásuk, gondolkodásmódjuk, az élethez és családjukhoz való hozzáállásuk azonban tanította a következő generációkat és utat is mutatott nekik.

Szó lesz arról is, vajon ki lehetett Scarbantilla, aki a nevét Sopron római kori nevéről kapta. Köztudott, hogy a 17. század során királyt és királynékat is koronáztak Sopronban, felidézzük a koronázáshoz kapcsolódó kevésbé ismert részleteket is. Megtudhatják a látogatók többek között azt is, hogy milyen hosszú volt a királyné uszálya… Megelevenedik Dukai Takách Judit és Berzsenyi Dániel kora, akikről bizonyára mindenki hallott már a tanulmányai során, de a soproniak számára nemcsak emiatt lehet érdekes a hölgyek személye. Lehetőségünk lesz Liebhar(d)t Lujza soproni születésű operaénekesnő és Elssler Fanny táncosnő személyes tárgyait is megtekinteni a vitrinekben. Megannyi női sors bontakozik ki a kiállítás termeinek tárgyi anyaga közül. A híres polgármester feleségéé, az operaénekesnőé, a táncosnőé és Storno Ferenc feleségéé.  Mindez a múzeum kiállító termeiben, szervesen kapcsolódva a korhoz és a város történetéhez.

Időpont: 2020. március 8. vasárnap, 11.00 órától

Helyszín: Fabricius-ház, Sopron Fő tér 6.

Előzetes bejelentkezés nem szükséges. Találkozó a Fabricius Galériában.

Legnépszerűbb cikkek