| 2018. augusztus. 22. | 2 perc olvasás

Horgolt polipokat adományoztak koraszülött babáknak

Civil kezdeményezésre, kisgyermekes illetve koraszülötteket világra hozó édesanyák horgoló workshopot szerveztek, melyen horgolt polipokat készítettek. A polipok a Soproni Gyógyközpont Koraszülött részlegén válnak a babák első barátjává, és társuk maradnak a hazamenetelük után az otthonukban is.

A szervezőknek, Dr. Betuker-Kámán Csillának, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselőjének Kerekes Ildikó csoportvezető helyettesnek, valamint Kovács Zsófia Annának a kezdeményezését a Soproni Gyógyközpont képviseletében dr. Gelencsér Éva részlegvezető főorvos köszönte meg. A kis polipokat a koraszülött részlegen kapják meg a csecsemők, melyet távozásukkor haza is vihetnek. Dr. Gelencsér Éva kihangsúlyozta, hogy külön öröm számára, hogy munkatársa, dr. Betuker-Kámán Csilla nemcsak kolléganőként hanem anyaként is társa lett a kezdeményezés kapcsán.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Elsőként Dániában kezdeményezték, hogy az inkubátorban a koraszülött babák magukhoz ölelhessék a horgolt polipokat („korip”-okat), mely során egyenletesebben vert a szívük, könnyebben lélegeztek, és a vérükben is emelkedett az oxigénszint. Ráadásul a polipot ölelgető babák közül kevesebbnek volt szüksége intubálásra is, és a polip karjait markolászva kevésbé rángatták ki magukból a csöveket is. Azok a koraszülött babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik

A polip karjai vélhetően a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Magyarországon 2015-ben a KORE, vagyis a Koraszülöttekért Országos Egyesület munkatársai kezdték el készíteni őket. Itthon tavaly júliusban kerültek a koraszülött osztályokra az első "Koripok". A kezdeményezők természetesen neonatológusokkal is konzultáltak, külön odafigyelve például a horgolt polipok tisztíthatóságára és sterilizálására. A végleges minta megalkotásánál persze az is fontos szempont volt, hogy a kis polipok ne csak tapintásra, hanem külsőleg is kellemesek legyenek.

Sopronban a horgoláshoz szükséges fonalat és a helyszínt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat biztosítja. Aki csatlakozni szeretne, az a Széchenyi Palotában a Máltai Szeretetszolgálat klubfoglalkozásán tud jelentkezni.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek