| 2018. február. 8. | 1 perc olvasás

Horvát Pleter Érdemrenddel tüntette ki Horvátország köztársasági elnöke Firtl Mátyást

A Horvát Köztársaság elnöke a Horvát Pleter Érdemrendet adományozta Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek, az IPU Magyar-Horvát Baráti Társasága elnökének, a Magyar Parlament Honvédelmi és rendészeti bizottsága alelnökének.

A kitüntetést ünnepi fogadás keretében, a köztársasági elnök Kolinda Grabar-Kitarović kiküldöttjétől Őexcellenciája Dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztáraság magyarországi nagykövetétől vette át Firtl Mátyás a budapesti nagykövetségi rezidencián.

Firtl Mátyás magyarként és a horvát nemzetiség tagjaként is fontosnak tartja, hogy - amint azt többször is megfogalmazta -  a két országban élő nemzetiségek, a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok egyaránt birtokában vannak annak a tapasztalatnak és tudatnak, hogy jó egy nemzeti közösséghez tartozni, de egyszersmind jó egy más anyanyelvű nemzetiséghez is tartozni, hogy értékeink, hagyományaink, kultúránk egymást kölcsönösen gyarapítják.

A magyar külpolitika nemzetközi fórumokon következetesen képviselt alapvető prioritása volt a Nyugat-Balkán országainak, így Horvátországnak is az európai integrációja. Egy adott történelmi korban a közös jelkép az azonos közösséghez tartozást fejezi ki, a magyar címerpajzs, a magyar királyság, a történelmi Magyarország összes területi egységének címerei között Horvátország címerét is magában hordozza. A magyar-horvát államközösség 816 évig tartó fennállása az egyetemes jogtörténet egyik legmaradandóbb kapcsolata, amely során a két nemzet egymásra nagy hatással volt. A két nemzet tagjai évszázadokon keresztül egymást testvérnemzetnek nevezték. Közös a határunk, közös a történelmi, kulturális örökségünk. Ne feledjük: mi, magyarok támogattuk a szabadságukért küzdő horvátokat, és Magyarország az elsők közt ismerte el a független Horvátországot, és minden igyekezetünkkel támogattuk EU-taggá válását.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek