| 2017. március. 6. | 1 perc olvasás

Horvát zenés gála - az értékőrzés és továbbadás rangos eseménye

Immár hagyománnyá vált Sopronban az évenként megrendezett, megyei horvát zenés gála.


fotó: Németh Péter

A térségbeli hagyományőrző horvát közösségek idei kulturális seregszemléjét a soproni Liszt-központban tartották a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete közös szervezésében.

A teltházas rendezvényen a  térségbeli horvát tamburazenekarok, hagyományőrző énekkarok, néptánccsoportok léptek fel színes és gazdag műsorral, akikhez horvát fiatalok zenekara csatlakozott.

Dr. Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint fontos a kulturális értékeket megmutató közösségi rendezvény, ahol a térség településeinek rangos kultúrcsoportjai lépnek fel: Kópháza, Fertőhomok, Und és további Vas megyei horvát települések előadói.

Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője is részt vett az előadáson, aki szerint napjainkban soha nem látott mértékben támogatja a kormányzat Magyarország nemzetiségeit, elismerve azt a munkát, amelyet a közösségünk fejlődéséért végeznek, egyben megteremtve a nyelvi-, kulturális értékeik, hagyományaik továbbadásának lehetőségét, az egész közösség javára.

Sopron városa képviseletében Tóth Éva, a Gazdasági bizottság elnöke volt jelen a rendezvényen, aki elmondta: köszönet jár mindazoknak, akik az értékmentés és –továbbörökítés nemes küldetését és szolgálatát vállalják. A nemzetiségek kultúrája nem csak színfolt egy nemzet kulturális életében, hanem olyan egyedi érték, amellyel ezek a közösségek a nemzetet gyarapítják.


fotó: Németh Péter

A jó hangulatú kulturális műsor igazi ünneppé tette a térségbeli horvát közösség hétvégéjét, ugyanakkor felül példáját adta a népművészet egyediségének közösségteremtő és-összetartó erejét is.

 A horvát kultúrkincs gálaműsora  a népművészet, a népzene, a népdal a tánc és a hagyományőrzés gálája volt, amelyen öröm volt látni, hogy sokan vannak olyanok, akiknek fontos, hogy az autentikus értéket továbbéltessék és bemutassák.


fotó: Németh Péter

Legnépszerűbb cikkek