| 2021. február. 8. | 2 perc olvasás

Horváth Boldizsár különdíjat érdemelt a Bolyai-pályázaton

Lezárult az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága által 2020-ban kiírt X. Ifjúsági Bolyai Pályázat, amin dr. Zsuppán Sándor tanítványa, Horváth Boldizsár különdíjat érdemelt!

Horváth Boldizsár tavaly érettségizett a Líceumban, s hogy elegendő útravalót kapott iskolában, arra most már több bizonyíték is van. Felvették például az ELTE matematika szakára, most pedig a Bolyai-pályázatnak köszönhetően az ország legismertebb hálózatkutatójának a programjába kapcsolódhat be.

- A pályázati lehetőséget Tölli Balázs igazgató úr találta meg és továbbította Zsuppán tanár úrnak, aki aztán rám gondolt, mint lehetséges pályázóra. Nagyon sok segítséget kaptam tőle - mondja elöljáróban Boldizsár. A pályázatot a 2019/2020-as tanév középiskolásainak írták ki, az első forduló után mindössze négyen jutottak a döntőbe.

Barabás-Albert László volt az egyik zsűritag, s ő adta az ifjúsági pályázat témáit is. Boldizsár a pályázat kiírásában szereplő témafelvetések közül, matematika szakos hallgatóként inkább a hálózatok elmélete és alkalmazásai témát választotta, s nyáron a szakirodalmat is elolvasta erről a fejlődő és rendkívül izgalmas területről.

- A mi pályázatunknak címe - hiszen tanár úrral együtt dolgoztunk rajta, ez a különdíj az ő elismerése is - „A Barabási-Albert modell egy módosított változatának vizsgálata”. A híres kutató könyvének olvasásakor merült fel, hogy lehetne a róla elnevezett modellt tovább módosítani - fordítja le egyszerűen érthetőre munkáját Horváth Boldizsár. Bárkinek szívesen megmutatja a pályázatát, de előre szólok, kevesen fogják érteni...

- Pedig a hálózatok, gráfok életünk minden területén jelen vannak, nagy mértékben meghatározzák mindennapjainkat. Fontos, hogy a hálózattudomány területén újabb és újabb eredményeket érjünk el, hiszen ezáltal ismerhetjük meg jobban a XXI. századi világot. Mindenütt találhatunk hálózatokat környezetünkben, hiszen erre épül például a Facebook vagy a levelezési rendszerek,  ezek tanulmányozása új kérdéseket vethet fel bennünk, kutatásra indíthat - hozza kicsit még közelebb a laikusokhoz a témát Boldizsár. Beleásta magát a hálózatok és gráfok világába, s a jövőben még inkább elmélyülhet benne, hiszen a Bolyai-pályázat különdíjasaként nyereménye éppen az, hogy  megfigyelőként bekapcsolódha Barabási-Albert László kutatócsoportjába.

- Nagyon örülök Boldizsár sikerének, rengeteget dolgozott-dolgoztunk érte. Én ezt már nem is tanár-diák, hanem inkább matematikával foglalkozó munkatársak együttes projektjének éltem meg, hiszen nagyrészt nem azt tanítottam meg Boldizsárnak, amit már magam azelőtt is tudtam, mert nekem nem a hálózatok elmélete a szakterületem. Inkább együtt haladtunk egy új témában és ismertük  meg annak elméletét, egy szeletét - mondta el a közös munkáról dr. Zsuppán Sándor.

- Sőt, magam is ezen munka alatt tanultam meg pl. a Python programozási környezetet, hogy az elméletet átültethessük a gyakorlatba. Örülök, hogy Boldizsár megtapasztalhatta a matematikai kutatómunka szépségét, annak meg még inkább örülök, hogy olyan világhírű tudós kutatócsoportjában szerezhet további tapasztalatokat, mint Barabási-Albert László - tette hozzá a tanár úr.

Legnépszerűbb cikkek