| 2021. március. 27. | 1 perc olvasás

Horváth Teri előtt tisztelegnek a színházi világnapon

Színházi világnapi premierként Horváth Teri tiszteletére láthatják a nézők a Sopron TV-ben ma 18 óra 20 perctől a Sári-gyöp című televízióra alkalmazott hat részes monodráma első epizódját. A rendező Pataki András. Az alkotás rövidesen a Pro Kultúra közösségi oldalain is megtekinthető. A színésznő Balfon nyugszik, a helyi művelődési házban emlékszoba mutatja be pályafutását, őrzik ruháit, személyes tárgyait, levelezéseit, naplóit.

A Sári-gyöp Horváth Teri Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes művész életműve előtt tiszteleg. Önéletrajzi könyve alapján készült az összesen két órás alkotás, melyet a Jászai-díjas rendező adaptált filmre. Az animáció és vágás András Fruzsina munkája.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-hez tartozik a balfi művelődési ház működtetése, ott található a színművésznő emlékszobája.

- Minden nagy színészi életmű előtt fontos, és kell tisztelegnünk. Ez hozzátartozik a hivatásunkhoz. Horváth Teri pályafutása, életműve főhajtást érdemel ma is tőlünk, az utókortól. Méltatlanul merült feledésbe a személye, művészete. Szeretnénk ezzel a televízióra alkalmazott monodrámával tisztelegni előtte, őrizni tovább az emlékét itt Sopronban, Balfon és azon túl - mondta a forgatás megkezdésekor Pataki András. 

Horváth Teri olyan népszerű, sokak által kedvelt szerepeket formált meg, mint a legendás Lúdas Matyiban Piros, az Indul a bakterház című kultuszfilmben ő játszotta a Banyát, a Kincskereső kisködmönben pedig Szűcsnét, a fiú anyukáját. Mindemellett jelentős és kiemelkedő színházi alakításokat nyújtott a Légy jó mindhaláligtól kezdve, a Rozsdatemetőn át, egészen az Éjjeli menedékhelyig, kiegészülve sok emlékezetes televíziós szereppel. 

Horváth Teri gondolatait Demeter Helga színművésznő tolmácsolja a televíziós adaptációban. A színházi felvételeknél a soproni teátrum háttérdolgozói segédkeztek.  

Legnépszerűbb cikkek