Hősök napja - Életmentő lehet a segítség

Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja, és a hősök napja a mentőknél. Ez alkalomból ingyenes életmentő képzést szerveztek a soproni mentőállomáson.

Hazánkban évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat, még a mentők kiérkezése előtt. Ha a szívmegállás okozta oxigén hiányos állapot tovább tart 5 percnél, visszafordíthatatlan szív- és agykárosodáshoz vezet, tudtuk meg Bujtás Józseftől, a Soproni Mentőállomás vezetőjétől.


fotó: Griechisch Tamás

A helyes újraélesztési technika első lépése a beteg légzésének megfigyelése, ha nem lélegzik, akkor a folyamat 30 mellkaskompresszióból és 2 befúvásból áll. A helyes mellkaskompresszió elvégzésekor a harmadáig kell lenyomni a mellkast, ezt mintegy 5-6 centimétert jelent. Az európai irányelvek és a Magyar Újraélesztési Társaság szerint is törekedni kell a lélegeztetésre a mellkaskompressziót követően, azonban ha ez nem sikerül, akkor folyamatos mellkaskompresszió szükséges a mentők kiérkezéséig. 


fotó: Griechisch Tamás

Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja, és a Hősök Napja a mentőknél. Az alkalomból az Országos Mentőszolgálat ingyenes életmentő képzést szervezett a nagyobb mentőállomásokon – itt az újraélesztést helyes gyakorlatát sajátíthatták el az érdeklődők.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek