| 2022. március. 26. | 2 perc olvasás

Hulladékból állít elő energiát a magyar találmány

Tudtad, hogy egyszerre lehet áramot fejleszteni és fűteni moslékkal, trágyával, kukoricaszárral vagy szerves hulladékkal Kiss Péter találmányával, a biogázreaktorral?

Legfeljebb havi tizenkétezer forintból fűthető ki egy átlagos családi ház, amiben benne van a villanyszámla is a házi biogázreaktor nevű magyar találmány felhasználásával. 
Kiss Péter, a találmányt szabadalmaztató feltaláló elmondta, hogy a biogázreaktorban baktériumok bontanak el szerves anyagot, és a gáz mellett humusz keletkezik még. A biogáz fűtőértéke lényegében megegyezik a földgázéval, így a fűtőberendezéseket − direkt felhasználás esetén − nem kell kicserélni.
A berendezés elfér egy két méter átmérőjű és másfél méter magas tartályban. A biogázreaktor napi 40 kilogramm szerves anyagból és 100 liter vízből 10-50 köbméter gázt képes előállítani.

Kiss Péter (a kép bal oldalán) (https://www.dreherzrt.hu/)

A szerves anyag lehet hulladék, kukorica- és napraforgószár, használt háztartási sütőzsiradék és vegyes ételmaradék (moslék), amivel a biogázreaktor áramot fejleszt és fűt is egyben. A biogázreaktor fűtőanyaga lehet lótrágya, kerti fű vagy akár a házi szennyvíztisztító iszapja is. A gáztermelésből visszamaradt anyag pedig – szárítás után – pelletálható, majd a pellet elégethető.
A gázmotor és a reaktor hulladékhőjét hasznosítva egy hőszivattyú adja a meleget a lakásba, illetve nyáron ez hűti a belteret.
Az ötlet arra épül, hogy bármely szerves anyag erjedése közben gáz keletkezik. A készülék speciális erjedéssel nyert biogáz segítségével termel energiát, illetve hőt. Bármilyen szerves hulladékot vagy energianövényt bele lehet tenni, és az abból készített áram működteti a lakásban a mosógépet vagy például a televíziót. Ha ezt egy kiegészítővel kombinálják, akkor a berendezéssel meg lehet oldani a légkondicionálást vagy télen a fűtést. Sőt, membránszűrőt is lehet a készülékhez csatlakoztatni, amelynek segítségével tiszta vizet lehet varázsolni a szennyvízből.

Biogáz előállítás (http://jagaber.hu/)

„Az édesapám környezetvédelemmel foglalkozik. Öt éve voltam vele egy rendezvényen, ahol azt ecsetelték, miért nem lehet hatékonyan hasznosítani a biogázt a háztartásokban. Emellett bemutatták egy gép tervezetét, amit én drágának és rossznak tartottam. Erre a papám azt mondta: ha ilyen nagy a szám, akkor csináljak jobbat. Azóta kifejlesztettem a készülékemet, amiről már a szabadalmi hivatalban is leadtam használati mintát. A pályázat alatt egy teljesen új gépet készítettem, amely sokkal többet tud, viszont ugyanannyiba kerül."

A cél az volt, hogy egymillió forint körül legyen a termék ára, valamint, hogy szerves hulladékkal működjön. Az alapmodell évi 270-300 ezer forintnyi áramot, valamint 180-200 ezer forintnyi hőt termel, így néhány év alatt megtérül.

 

Forrás: http://magyarelme.blogspot.com/

https://www.vg.hu/

http://www.lovasok.hu/

Borítókép: https://engineer.decorexpro.com/

Legnépszerűbb cikkek