| 2023. július. 19. | 5 perc olvasás

Hulladékgazdálkodási kisokos - Mit érdemes tudni, mit hol lehet leadni?

2023. július 1-től Magyarország minden hulladékudvara minden Magyarországon lakcímmel rendelkező magánszemély számára hozzáférhető, azaz nem csak a lakcím szerinti hulladékudvart vehetjük igénybe – olvasható a MOHU oldalán.

Néhány fontos szabály:

  1. A lomokat előzetes időpontfoglalás után lehet leadni. Összetételükre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, amelyek az akciók alatt leadható lomokra.
  2. Alkalmanként maximum 150 kilogramm adható le, egy évben maximum 1200 kilogramm.
  3. A rakodás a hulladékot leadó dolga.
  4. A hulladékudvarok csak hulladékfajtánként különválogatott, nem szennyezett hulladékokat vesznek át.
  5. Korábban csekkel vagy társaságházi lakos esetén a közös képviselő igazolásával kellett igazolni, hogy fizetjük a hulladékszállítási díjat. 2023. július 1-étől ezt már nem kell igazolnunk.
  6. Az udvarokba csak személyautóval lehet behajtani.

Egyes udvarokban sittet is fogadnak, de csak szigorú szabályok betartása mellett (például zsákolva).

zöldhulladékhoz korlátozott mennyiségben gyűjtőzsák vásárolható.

Illegális hulladéklerakásnak minősül a hulladékok lerakása az udvarok környékén a nyitvatartási időn kívül.

A Budapesten kívül élők környezetében is vannak hulladékgyűjtő udvarok, amelyek a „hulladékudvarok” keresőszó beírásával találhatók meg az interneten. Érdemes ezeknél tájékozódni, hogy milyen hulladékokat, milyen feltételekkel fogadnak.

A különböző hulladékátvevő helyek országos listája hulladéktípusokra bontva ezen a linken érhető el.

 Országszerte számos hulladékudvar működik, ezek listája nyitvatartási ideje ezen a linken érhető el.

 A fémhulladék leadására is kijelölt helyek vannak, az országos lista ezen a linken található.

 A roncsautóknál is hasonló a helyzet, azokat ezen a linken található átvevőhelyeken lehet leadni.

Minden esetben érdemes a hulladék leadása előtt tájékozódni az adott átvevőhelyen érvényes szabályokról, nyitvatartási időről, a mennyiségekről.

Gyógyszer, aksi, flakonok – veszélyesek, hova dobjuk?

A háztartások tele vannak olyan jelentéktelennek tűnő tárgyakkal, amelyek nem tűnnek veszélyesnek. Még a magukat tudatos környezetvédőknek tartók sem tudják teljesen elkerülni ezeket.

Sokszor kerülnek a háztartási szemetet gyűjtő kukákba olyan hulladékok, amelyek nem látszanak veszélyesnek, mégis súlyos kockázatokat hordoznak. Ezeket általában azért dobják ki az emberek, mert ha tisztában vannak is a veszélyességükkel, nem tudják hol lehet tőlük biztonságosan megszabadulni. A Zöldbolt hírportál igyekezett segítséget nyújtani ebben.

Gyógyszerek

A gyógyszerek tipikus példái az olyan hulladékoknak, amelyek nem látszanak veszélyesnek, pedig nagyon is azok. Gyakorlatilag mindegyikük valamilyen vegyi anyagot tartalmaz, ami kioldódhat a környezetben. Például a talajba jutva az esővíz mérgező anyagokat oldhat ki belőlük. Ráadásul a káros vegyi anyagok egy része nem bomlik le teljesen.

A lejárt szavatosságú gyógyszerek leadhatók a patikákban, egyes lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő helyeken, a fentebb említett hulladékudvarokban.

A leadás előtt érdemes felhívni a patikákat, amelyek általában elfogadják a tablettákat és a folyékony gyógyszereket. A tabletták csomagolása és a gyógynövényes flakonok általában nem minősülnek veszélyes hulladéknak.

Elektromos és elektronikai hulladék

Elektromos és elektronikai hulladéknak minősül minden, ami árammal működik. Ezek eszmei értéke a gyors technológiai fejlődés miatt szélsebesen csökken, ezért egy új eszközből rövid idő alatt hulladék lehet. Ezekben mérgező anyagok és nemesfémek is vannak, amelyek újrahasznosítása nagyon fontos.

Az ilyen hulladékokat a műszaki cikkeket árusító szakáruházakban és a hulladékudvarok egy részében veszik át. Egyes civil szervezetek és szolgáltató cégek külön akciókat indítanak a begyűjtésükre, illetve a régi készülékek becserélésére.

Elektronikai hulladék, például az otthoni rossz mosógép, nem lomtalanítható. Leegyszerűsítve vissza lehet vinni a boltba vagy amennyiben újat vásárolt valaki, a kiszállítók kötelesek elvinni a régit, de ezt a kiszállítás előtt érdemes nekik jelezni. A rossz gépet el lehet vinni a hulladékudvarokba. Ha pedig működik a gép, de feleslegessé vált, akkor el lehet ajándékozni civil szervezeteknek, akik átadják a rászorulóknak.

fénycsövekre és más világítótestekre lényegében ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az elektronikai termékekre, kivéve a gyűjtési és becserélési akciókat.

szárazelemekről és az akkumulátorokról szerencsére lényegében mindenki tudja, hogy különösen veszélyes hulladékok. Az elemek sokfélék lehetnek, és ettől függően többféle színes- és nehézfémet tartalmazhatnak. Az eldobott vagy rosszul épített lerakókba kerülő szárazelemek tartalma kijuthat a természetbe, ahol szennyezhetik a talajt, a talajvizet és pusztíthatják az élővilágot.

Ezeket az eszközöket is gyűjtik az elektronikai boltok, de külön figyelmet fordítanak rájuk a hulladékok szelektív gyűjtésével foglalkozó helyek is.

használt sütőolaj a leggyakrabban keletkező veszélyes háztartási hulladékok. Az élővizekbe jutva a felszínen úsznak, ami meggátolja azok oxigénfelvételét, s ezzel megöli a halakat. A talajba kerülve megakadályozzák annak „lélegzését”. A lefolyókba öntött használt étolaj és zsír rontja a szennyvíztisztító rendszerek hatékonyságát.

Ezeket a hulladékokat veszélyeshulladék-gyűjtő akciókban lehet leadni, de egyes hulladékudvarokban és benzinkutaknál is átveszik a használt sütőzsiradékokat, a fenti cikkben összegyűjtöttük, hol találhatók ilyen pontok.

fáradt olaj estén külön veszélyt jelent, ha valaki úgy gondolja, hogy elégeti azt. A fáradt olaj égetése mérgező anyagokkal telített füstöt juttat a levegőbe. Ugyanígy szennyezi a talajt vagy a csatornát, ha ezekbe kerül. A fáradt olajat szintén le lehet adni a veszélyes hulladékokat gyűjtő helyek egy részén, amelyek címe az interneten megtalálható.

tisztítószeres flakonok a természetbe kerülve ott folytatják, ahol a háztartásokban abbahagyták. A bennünk marad vegyi anyagok pusztítanak mindent, ami az útjukba kerül. Ezért sok szakértő azt ajánlja, hogy ezek helyett eleve használjunk természetes anyagokat, mint amilyen például az ecet. Az FKF szakértőinek álláspontja szerint, ha a tisztítószeres flakonokat vízzel alaposan kiöblítjük, akkor bekerülhetnek a szelektív műanyaggyűjtőkbe. Amennyiben a flakonokban van még veszélyes anyag, az erre szakosodott hulladékudvarokban adhatók le.

Az aeroszolos palackok akkor minősülnek veszélyes hulladéknak, ha veszélyes anyagot tartalmaznak. Tipikus példák erre a festékpalackok és tisztító aeroszolok. Ha nincs bennük ilyesmi, akkor bekerülhetnek a háztartási hulladék közé. A legjobb azonban kerülni a használatukat, ugyanis az aeroszolos palackban árult termékeknek általában van alternatívája, aminek flakonja újrahasznosítható.

A veszélyes anyagokat tartalmazó palackokat az erre szakosodott gyűjtőhelyeken lehet leadni.

festékek és barkácsolási segédanyagok, továbbá csomagolásuk teljes joggal sorakoznak fel a veszélyes anyagokat tartalmazó aeroszolos palackok mögé. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek súlyosan károsítják a környezetet. Szelektív gyűjtésük azonban megoldott például az ezeket is átvevő hulladékudvarokban.

gumiabroncs a veszélyes hulladékok egyik jól ismert eleme. Ezeket nem szabad elégetni, ugyanis rákkeltő anyagok juthatnak így a levegőbe. A használt gumiabroncsokat szintén leadhatjuk az ezzel is foglalkozó hulladékgyűjtőknél.

A már többször emlegetett hulladékudvarok között vannak, amelyek veszélyes hulladékot átvesznek. A budapesti hulladékszolgáltatásért felelős FK informatív ábrája a fővárosiaknak nagy segítséget jelent.

Azzal, hogy a MOHU Hulladékgazdasági Zrt. átvette a teljes hulladékgyűjtési szolgáltatást, sok minden változóban van, például az üveghulladék-visszavétel és üvegvisszaváltás rendszere is, és új hulladékudvarokat, gyorsabb és egyszerűbb leadást is ígérnek.

 

Képek forrása: Pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek