| 2019. február. 28. | 4 perc olvasás

Hűség a nemzethez, hűség a szülőföldhöz

Három nemzet kultúrájának gyöngyeiből létrejött térségünk történelme számos olyan kincset rejt magában, amire büszkék lehetünk. Azonban, az első világháború után ezt a területet szétszaggatták, és a Sopron környékén élő közösség szétzilálódott, és ez a térség perifériára került. A Perkovátz-Ház Baráti Köre március 2-án, szombaton Hűség a Nemzethez – Hűség a Szülőföldhöz címmel konferenciát hív életre, amelynek célja, hogy az elmúlt évszázadokban meglazult szálakat ismét erőssé tegye.

- A mai világunkban a gazdasági fejlődés áll a centrumban – szögezte le Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Körének elnöke. - Ezért  hajlamosak vagyunk arról megfeledkezni, hogy valójában minden középpontjában az ember áll és az általa alkotott közösség. Sopron környékén hajdanán fantasztikus, összetartó kollektíva élt, amely három nemzetből kovácsolódott össze, a magyarból, a németből és a horvátból. A németség már a 15. században megjelent itt, a horvátok pedig a 16. században, a török elől menekülve találtak otthonra ezen a gazdag vidéken – avatott be a történelembe.

A konferenciáról Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Körének elnöke Mozaik című műsorunkban beszélt
A konferenciáról Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Körének elnöke Mozaik című műsorunkban beszélt

Az elnök hangsúlyozta: a három nép példás összefogása során kialakuló színes kulturális közegben európai szinten is egyedülálló csodák fogantak meg. Ezekre mindmáig büszke lehet az, aki itt látta meg a napvilágot. - Gondoljunk csak Sopron iskolaváros mivoltára, Mozartra, Lisztre, vagy Széchenyire, hogy csak pár példát mondjak – hangsúlyozta Perkovátz Tamás, aki hozzáfűzte: ez a közösség a 18. és 19. században érte el a csúcspontját.

Az 1900-as évek elején, az Első Világágégést követően azonban zord fellegek érkeztek felénk. A béketárgyalások kegyetlen és igazságtalan döntései Sopront, és környékét is darabokra szaggatták, szétzilálva ezzel az itt élő közösséget, és a peremre tolva a térséget. - Mi sokakkal karöltve valljuk azt, hogy a szülőföldünk továbbra is egységes, mint a háború előtt – emelte ki az elnök.  

A baráti kör kettő évvel ezelőtt ennek szellemében szervezte meg az első konferenciáját, akkor azt mutatták be, hogy milyen különleges is valójában a Kárpát-medence. Az idei rendezvény középpontjában pedig az egykori Sopron vármegye központjai állnak majd. Így képviselteti magát a konferencián Ruszt, Kismarton, Nagymarton, Felsőpulya, Csepreg, Fertőszentmiklós, Fertőd, Kapuvár, Csorna és Beled, és a házigazda Sopron is.

- Az idei, Hűség a Nemzethez, Hűség a Szülőföldhöz című konferenciánk célja, hogy az előadók, és települések képviselői bemutassák, miért is olyan csodálatos ez a környék – hangsúlyozta Perkovátz Tamás. - Azt is szeretnénk, hogy a résztvevők között új barátságok kötődjenek és a régiek megerősödjenek. Így visszanyerhetnék erejüket az I. Világháború utáni politikai nyomás során meglazult kötelékek. Ez esélyt adna egy olyan közösségkovácsoló folyamat elkezdődésére, amelynek köszönhetően Sopron és környéke visszanyerhetné a régi pompáját, és így talán végre kiléphetne a világ porondjára – fejtette ki.

Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött konferencián számos előadás várja az érdeklődőket. - Ezek során Maróth Miklós rávilágít majd, hogy miért fontos a keresztény kultúra megőrzése és mi manapság a szülőföld jelentősége – tudtuk meg az elnöktől. - Aztán az építészet és a haza kapcsolatáról lesz szó. A programsorozatban városunk egyik legjelentősebb szellemi központja, a büszkeségre sarkalló Soproni Egyetem is képviselteti magát, ők a Selmeci diákhagyományokról fognak beszélni. Lesz egy olyan előadás is, amely az itt élő magyarok, németek és horvátok közös történelmét mutatja be az utat, amely a büszkeségeink kialakulásához vezetett – fejtette ki.

- A rendezvény után következő bálnak van részvételi díja, de az esemény színvonala kitűnő lesz – hangsúlyozta Perkovátz Tamás. - Elértük, hogy gyertyafény világítson meg minden asztalt, hogy a termet a térség lobogói dekorálják. A fogásokat a környék településeiről származó ínyencségek biztosítják. A muzsikát pedig egy különleges, világhírű együttes, a Hot Jazz Band biztosítja majd – osztotta meg velünk.

A rendezvény részletes programja:

8:30 Regisztráció
9.00 Üdvözlő szavak:
Fodor Tamás, Sopron MJV polgármestere
Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete
Szalay-BobrovniczkyVince, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse dOr Akadémia elnöke, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai alelnöke
Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára
Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke
9.30 Előadás: Maróth Miklós egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, Budapest: Az európai kulturális örökség alapja a kereszténység
10.00 Előadás: Déry Attila építészmérnök, egyetemi magántanár, Budapest: Az Osztrák-Magyar Monarchia építészeti emlékei
10.30 Kávészünet
11.00 Előadás: Brummer Krisztián jogász, politológus, a KÉSZ Soproni Csoportjának elnöke: „Itt élned, halnod kell.” – gondolatok a szülőföldhöz való tartozás kihívásairól 
11.30 Előadás: Jánoska Ferenc egyetemi docens, Soproni Egyetem: Az európai középkor diákéletében gyökerező selmeci hagyományok éltetése a Soproni Egyetemen
12.00 Előadás: Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke: Szülőföldünk értéke közösségünk ereje
12.30 Zárszó
13.00 Ebéd a Perkovátz-Ház vendéglőben
15.00 Fakultatív program: vezetéses látogatás az 1989-es határnyitás helyszínén (autóbusszal) Indulás a Perkovátz-Ház elől
17.00 Visszaérkezés Sopronba
19.00 Farsangi bál - az évszázadok óta testvéri közösségben együtt élő magyar, német és horvát anyanyelvűek bálja

Legnépszerűbb cikkek