| 2018. december. 14. | 5 perc olvasás

Hűség napja: átadták a városi kitüntetéseket

A soproni népszavazás tiszteletére december 14-ét a Magyar Kormány 2001-ben a Hűség napjává nyilvánította. Az ünnepen Sopron város legrangosabb elismeréseit, díjait kapták meg az arra érdemesek.

A Hűség napját nem csak Sopronban ünnepeljük, hanem mindenhol megemlékeznek róla, ahol magyarul beszélnek- mondta az ünnepségen Dr. Fodor Tamás polgármester. - Sopron a Leghűségesebb város, amellyel nemzetünk illette dicső elődeinket, és amelynek mi örökösei vagyunk. Hűségünket a haza többször is kitüntette és elismerte. Az idei év különleges, hisz több jubileum is kötődik hozzá. 90 éve avatták fel a Hűságkaput, Dr. Thurner Mihály 140 éve született és 100 éve került a város élére. Thurner amellett, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett a népszavazás sikerében, célul tűzte ki a gazdaság és az idegenforgalom fejlesztését. Polgármestersége idején Sopron iskolavárosi szerepe erősödött, ide települt a selmecbányai akadémia - méltatta a korábbi városvezetőt Dr. Fodor Tamás.

- A 2. világháborúval az építést sajnos a rombolás követte - folytatta a polgármester. Látnia  kellett a város pusztulását és a bombázás okozta sebeket. A kommunista rendszer Thurnert mellőzte, majd üldözte, megvádolták és megfosztották díszpolgári címétől majd letartóztatták. A városházáról kitiltva és mély szegénységben halt meg. Munkássága azonban nem merült feledésbe és mély tisztelet övezi.

- A 20. század második fele nehéz évtizedeket hozott a város számára. A rendszerváltozásig elzárt volt Sopron. Az infrastruktúrális elmaradásainkat a rendszerváltás után 16 évvel kezdhettük meg ledolgozni. Megnyílt a lehetősége annak, hogy a Thurner idején elkezdett építő munka folytatódjon. Megújult a Tűztorony, a Fő tér, a Várfalsétány, elkészült a kőszegi úti aluljáró. 2010-től a kormány önerővel támogatta a projekteket és megszabadította a várost az adósságától. Innen indult el az országos jelentőségű Modern Városok Program. Közös eredményeink ma már érezhetőek és jól láthatóak mindenki számára. A Hűség városában jó soproninak lenni - zárta szavait Dr. Fodor Tamás.

Dr. Fodor Tamás polgármester ünnepi beszéde teljes egészében ITT olvasható!


fotó: Griechisch Tamás

A beszéd után a díjak átadása következett. Sopron legrangosabb kitüntetései előtt Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjakat adományoztak az ünnepségen. Ösztöndíjasok: Pintér László Tamás, a Soproni Egyetem, Simonyi Károly Kar, 5. szemeszteres, gazdaságinformatikus, mesterszakos hallgatója, Horváth Lili, a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, 9. szemeszteres Általános orvos szakos hallgatója, Nagy Cintia, a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, 11. szemeszteres Általános orvos szakos hallgatója, Sipos Bence, a Kaposvári Egyetem, Rippl- Rónai Művészeti Kar 3. szemeszteres Mozgóképkultúra és Média alapszakos hallgatója és Kocsis Ábel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Informatikai kar 3. szemeszteres programtervező informatikus szakos hallgatója.

Az ünnepségen Barcza Attila országgyűlési képviselő, Dr. Fodor Tamás polgármester és Dr. Simon István alpolgármester átadta a Sopronért Emlékérmeket.

A díjazottak: posztumusz Barna Ferenc Máté domonkos atya, Gréczi József, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Gosztola József, a Soproni Sport Egyesület örökös gólkirálya, Hegedűs Elemér nyugállományú honvéd alezredes, Horváth Roland Krisztián, a Széchenyi Gimnázium végzős tanulója, Hrobát Edit, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára, Kiss János László, nyugalmazott, ám máig aktív idegenvezető, Kőhidi Péter, 124-szeres véradó, Lipták Sándorné, nyugalmazott ápoló, Magyar András, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Kerekesszékes Bizottságának elnöke, a Magyar Kerekesszékes Kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, Roskó Mária, nyugalmazott pedagógus, Schneider István, aranykoszorús órásmester, Szakály László, nyugalmazott szakoktató és Táp Ferenc, grappling világbajnok.

Az idei évben a Sopron Ifjú Tehetsége-díjban Bognár Adrián részesült. A Sopron Szolgálatáért-díjat Bálint Hajnalka, a Soproni Erzsébet Kórház szemészeti osztályának vezető főnővére vehettett át. A Sopron Sportjáért-díjat Kósa István, a Városi Szabadidő Sportszövetség elnöke kapta. A Sopron Kiváló Pedagógusa-díjat Farkas Károlyné, a Szent Orsolya Iskola igazgatóhelyettese vehette át. Szintén Sopron Kiváló Pedagógusa-díjat kapott Molnár Lászlóné, a Deák Téri Általános Iskola tanára. Sopron Kultúrájáért-díjat adtak át Kovács György szobrászművész-restaurátornak.Humanitás-díjat vehetett át Horváth Gézáné, a Lila Akác Idősek klubja vezetője. Dr. Király Jenő-díjat Árki Jenőné, osztályvezető ápoló kapott.

Abdai Géza korábbi alpolgármester és a Soproni Városszépítő egyesület kapott Civitas Fidelissima díjakat. 

Abdai Gézánál a soproni rendszerváltásban betöltött szerepét emelték ki a méltatásban, valamint azt a szervező munkát, amit az '56-os mártírok újratemetésénél és a Páneurópai Piknik megvalósításánál végzett. 2010-től, főállású alpolgármestere a városnak, az oktatás, a szociális és a civil szféra, valamint a sport területének felügyelete tartozott hozzá. 2013-ban, 25 év közszolgálat után vonult nyugdíjba.

A Soproni Városszépítő Egyesületet a 19. század második felének meghatározó személyisége, ifj. Flandorffer Ignác alapította 1869-ben. Az egyesület közelgő 150 éves jubileuma érdemesíti a közösséget arra, hogy a Városvezetés elismerje azt összefogást és munkát amely a történelmi korszakokon átívelve a mai napig is Sopron meghatározó, hiteles civil szervezetéve emelte. A díjat dr. Józan Tibor elnök vette át. 

Posztumusz Pro Urbe- Sopron-díjat adományozott a város Prof. Dr. Závoti József a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet korábbi igazgatójának és Sulyok Gabriella grafikusművésznek.

Závoti József 1974-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika szakán. Az ezt követő évtől dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetében. Tudományos teljesítményének köszönhetően az intézet igazgatói posztját is betöltötte. Akadémiai tevékenysége során a geomatematika szakterületén ért el jelentős tudományos eredményeket.

Sulyok Gabriella grafikái, egyedi rajzai, képzőművészeti tárgyú videói, filmjei révén a magyar képzőművészet egyedi hangú képviselője. Számos szakmai elismerés mellett a magyar képzőművészek legmagasabb kitüntetésének, a Munkácsy-díjnak a birtokosa. 

A Sopron Város Díszpolgára cím a város legmagasabb rangú kitüntetése. Díszpolgárrá idén dr. Árvay Györgynét, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Soproni Tagegyesületének alapító tagját, korábbi elnökét választotta a város.


fotó: Griechisch Tamás

Árvay Györgyné a soproni többgyermekes családok gyerekei számára éveken keresztül nyári táborokat, kulturális programokat szervezett és bonyolított le, melyek segítségével ezek a gyermekek olyan helyekre juthattak el, ahová önerőből nem lett volna lehetőségük. Megszervezte, elindította a NOE tagok gyermekei számára a mai napig jól működő kedvezményes úszásoktatást, gyógyúszást. 2010-ben a Soproni Önkormányzat Humanitás-díj elismerésben részesítette a szociális és egészségügyi téren végzett szolgálatáért. 2017-ben a NOE Hűség-díjjal ismerte el a szolgálatát a nagycsaládosok egyesületében.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek