| 2018. december. 14. | 1 perc olvasás

Hűség napja - Megemlékeztek a népszavazásról

Koszorúzással, főhajtással emlékeztek az 1921-es népszavazásra pénteken. Sopron és környéke lakosai 97 éve, ezen a napon döntöttek úgy, hogy magyarok maradnak.

Csendes főhajtás volt a Szent Mihály temetőben. Sopronyi-Thurner Mihály néhai polgármesterre, nyughelyénél koszorúzással emlékezett Dr. Fodor Tamás, polgármester, több önkormányzati képviselő, és intézmények, szervezetek vezetői is. Sopronyi- Turner Mihály volt az első, aki leadta voksát a 97 évvel ezelőtti népszavazáson.


fotó: Griechisch Tamás

Díszőrség állt a Fő téren a Hűségkapunál. Itt és Sopronyi-Thurner Mihály szobránál is a népszavazás előtt tisztelegtek Sopron vezetői. Koszorút helyezett el Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

A voksolás a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója volt. Több, mint 15 300 fő szavazott Magyarország mellett, míg az Ausztriához való csatlakozást 8227-en támogatták.


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen ott voltak azoknak a településeknek a vezetői is, amelyek 1921-ben részt vettek a népszavazáson. Dr. Fodor Tamás az irodájában látta vendégül a polgármestereket. 

Sopron legnagyobb ünnepén a legrangosabb kitüntetéseket is átadják, a Hűségzászlónál pedig este fél hétkor lesz koszorúzás.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek