| 2021. július. 15. | 1 perc olvasás

Hűsítő finomságok

Nyáron kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, annál inkább a hűsítő gyümölcsleveseket. Szinte minden étterem szezonális ajánlatában szerepelnek a különböző idénygyümölcsökből elkészített levesek, de otthoni körülmények között is készíthetünk hűsítő finomságokat.

A legtöbb soproni étterem menüajánlatban és étlapon is kínálja a hűsítő ételeket, de otthon is elkészíthető bármelyik. Használhatunk fagyasztott gyümölcsöket is, de a legfinomabb levesek mindig a friss idénygyümölcsökből készülnek. Népszerű a meggy- és a barackleves is, de Rosta Szabolcs séf a ribizlileves elkészítésének fortélyait árulta el nekünk.

A ribizlit annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Cukorral, vaníliacukorral édesítjük, majd egy kis friss lime reszelt héjával ízesítjük, ami különleges ízt ad neki. Külön készítünk egy kis redukciót szegfűszegből és fahéjból, amit rászűrünk a levesre. Végül tejszínnel vagy vaníliapudinggal sűrítjük a még nagyobb ízélmény érdekében. A végén botmixerrel le kell turmixolni a levest, és szűrön átszűrni, hogy az apró magvak ne okozzanak kellemetlenséget, és hogy valóban krémes állagot kapjunk. A végén pedig egy mentás bodzahabbal lehet díszíteni - mondta Rosta Szabolcs, a Deák Étterem séfje.

Rosta Szabolcs séf
Rosta Szabolcs séf

Ha valaki kedveli a hideg leveseket, nem csak gyümölcsök közül választhat. Zöldséglevesben is létezik hűsítő ajánlat.

Készíthetünk zöldségekből is hideg leveseket. Az egyik legnépszerűbb az uborkaleves, amit szintén botmixerrel turmixolunk, majd kaporral, sóval, borssal ízesítünk. Egy rendkívül ízletes, hűsítő levest kaphatunk, ami a nagy melegben igazán frissítő - javasolta a séf.

Legyen szó tehát zöldségről vagy gyümölcsről, érdemes kísérletezni a receptekkel, mert egy-két változtatással merőben más ízélményt kaphatunk. 

Legnépszerűbb cikkek