| 2018. március. 7. | 2 perc olvasás

HUSZÁRVÁGÁS - Ünnepváró családi nap huszárokkal

A közelgő nemzeti ünnepünk előtt néhány nappal egy igazi huszáros családi nappal várják a soproniakat és a környékbeli családokat a Liszt Központba. Március 11-én délután 15 és 19 óra között érdemes lesz a Liszt Központ szinte minden szintjét felkeresni – gyalogosan vagy „lóháton”.

Már a ház előtt huszáros hangulat és némi ólomszag várja a látogatókat. A szombathelyi Fémfaragók segítségével bárki kipróbálhatja, hogyan kell ólomkatonát önteni, amit azután magával is vihet majd.

A rendezvény legfőbb partnere ezúttal a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület lesz, akik a ház előtt megmutatják, hogyan mutatnak nyeregben.  De „ha felül a lovára”, a soproni huszár azt is szívesen megmutatja, hol van a helyi huszármúzeum – az Orsolya téren, a lábasházi kiállítóterüket is nyitva tartják ezen a délutánon, ott is szívesen körbevezetik a családi napos karszalaggal érkezőket.

Az épület földszintjén a Líceumi Vívóegylet „csörgeti a kardot”. Ők persze nem a huszáros kardvívást művelik, hanem a mai vívótechnika alapján tartanak nyilvános edzést 15 órától. Az emeleten külön borbélysor várja a jelölteket, akik erre a délutánra hetyke, kunkori vagy éppen harcsa formájú huszárbajuszt festetnek maguknak.

A színpadon 16 órától az egyik legnagyszerűbb hazai verséneklő csapat, a pécsi Szélkiáltó Együttes koncertje lesz hallható. A „Szabadság, szerelem” c. műsorukban elsősorban Petőfi verseket énekelnek, de más kedvelt gyermekdaluk is felcsendül ezen a délutánon.

A szervezők meghívták a Nádasdy-várban működő Sárvári Huszármúzeumot is. A múzeum munkatársai nem jönnek üres „lódinggal”: gyermekfoglalkoztatót, huszáros öltöztetőt, kirakót és ismeretterjesztő játékokat hoznak magukkal, és persze – ha csak egyetlen délutánra, de -  „hazahoznak” egy eredeti soproni huszár atillát is.

Akik a fegyverek iránt érdeklődnek, azoknak Koszorús Ödön helytörténész magángyűjteményét ajánlják figyelmükbe, melyben 1848-as bajonettek, szablyák és kardok is láthatóak lesznek. A soproni Mézesház békebeli mézeskalácsokkal: csizmákkal, szívecskékkel és persze huszárokkal készül a napra – az ügyesebbek ki is próbálhatják, hogyan kell a cukormázzal díszíteni a „mézesbábokat”. A Játékláz játéküzlet magyarságismereti tásasjátékokkal készül a napra.

A Petőfi AMI táncosai és a Figurás Banda ezúttal verbunkost táncolnak, és bemutatják a legjellemzőbb magyar viseleteket is. A bátrabbak be is öltözhetnek különféle magyar ruhákba!

A kézműves asztaloknál Benedek apó lányai (az óvóképző hallgatói) szorgoskodnak majd. Lehet zokniból lovat készíteni, csákót, pártát és kis kardot fabrikálni, hogy mindenki méltó szalagozással, bajuszokkal és kokárdákkal várhassa a ’48-as forradalom 170. évfordulóját.

Legnépszerűbb cikkek