| 2017. augusztus. 24. | 1 perc olvasás

Hyppolit készül Sopronban - Olvasópróbával kezdett a stáb (galéria)

- Két klasszikus Moliére-mű: az Úrhatnám polgár és a Tartuffe adja ennek a darabnak az alapját, erejét és ezért sem szabad lenézni a szerepek, mert különben csak vicceskedés lesz belőle, nem pedig egy finom előadás – mondta Eperjes Károly rendező a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjáték olvasópróbáján a Soproni Petőfi Színházban. A premier október 7-én lesz.

Eisemann Mihály, Zágon István és Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékát Eperjes Károly állítja színpadra a leghűségesebb városban. A Pesti Magyar Színházzal együttműködésben készülő produkcióban Schneider Mátyást Reviczky Gábor játssza. A stábot Pataki András, a soproni teátrum igazgatója köszöntötte. 

Eperjes Károly a színpadi műben pályafutása során nem játszott ugyan soha, de az 1999-ben bemutatott Hyppolit című remake-alkotásban ő formálta meg a lakáj szerepét a filmvásznon. A békéscsabai színház felkérésére 2012-ben rendezte meg az előadást. Most ismét vállalta, hogy színpadra állítja a vígjátékot.

Alkotóként úgy érzi, hogy a darab mondanivalója túlmutat az egyszerű zenés szórakoztatáson, mert egy remekműről van szó. Molière-i mélységben ábrázolja a felkapaszkodott, meggazdagodott Schneider família úrhatnám polgárságát –őket Jourdainékhez hasonlítja- miközben bekerül a családba Hyppolit, azaz Tartuffe. Mindemellett több párhuzam fedezhető fel a figurák, karakterek sorsában, ábrázolásmódjában, legyen szó a szerelmespárokról, illetve a főtanácsos és fia közötti kapcsolatról.

Az előadásban Schneidernét Horváth Zsuzsa, Hyppolitot Savanyu Gergely, Makáts főtanácsost Horányi László, Tóbiást pedig Papp Attila formálja meg.

A többi szerepben a  Kaposvári Egyetem művészeti karának hallgatói láthatók: Terkát Maizác Stefánia, Benedek Andrást Mucsi Kristóf, Makáts Csabát Habodász István, Mimit Török Sára, Julcsát pedig kettős szereposztásban Kádas Petra és Sziládi Hajna alakítja.

A zenei vezető Oberfrank Péter, a díszlettervező Mira János, a jelmeztervező Rátkai Erzsébet, a koreográfus Demcsák Ottó.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek