| 2017. szeptember. 30. | 1 perc olvasás

I. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencia Sopronban

Sopron adott otthon az I. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferenciának, amely programot megemlékezés, kirándulás és komolyzenei koncert is kísért.

A rendezvény a Széchenyi Társaság Budapest valamint a Perkovátz-Ház Baráti Kör szervezésében jött létre a Leghűségesebb városban, amelynek programjai három napig tartottak. 

A résztvevők az első napon ellátogattak a az 1989-es határnyitás, a Páneurópai Piknik helyszínére, amelyet Nagy László, a Páneurópai Piknik egykori szervezője vezetett, majd részt vettek a Szövetség a Közös Célokért Társulás (Felvidék, Szlovákia, elnök Duray Miklós) elnökségi ülésén a Perkovátz-Ház különtermében, amit egy közös koszorúzás zárt a Széchenyi szobornál.

A második napon maga a konferencia volt a főszerepben, aminek a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ adott otthont. Az előadások megnyitóján a résztvevőket Dr. Fodor Tamás, Sopron MJV. polgármestere, Perkovátz Tamás a Perkovátz-Ház Baráti Kör elnöke és Dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára köszöntötte.

Dr. Fodor Tamás beszédében kiemelte, hogy fontos megőriznünk történelmünk nagyjainak legfontosabb alapeszméit és értékeit, és követnünk kell azokat a gondolatokat amelyek a mai napig is irányt mutatnak nemzeti identitásunk megőrzésének érdekében. Ma is időszerűek Gróf Széchenyi István korszakalkotó és formáló eszméi és tevékenységei, aki a polgári Magyarország megálmodója is annak alapjának a formálója is volt. Dr. Fodor Tamás hozzátette, hogy bár ma mások a kihívások és a feladatok, azonban az ő szellemisége mentén kell most is továbbhaladni és azoknak a mai korban érvényt szerezni. 

A köszöntőket követően került sor Dr. Stumpf István alkotmánybíró, politológus, egyetemi tanár,  Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár,  Duray Miklós felvidéki politikus, író, egyetemi tanár, Prof. Dr. Bodó Barna egyetemi tanár és Pecze Tibor Csongor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktori Iskola előadásira, amelyek kora délutánig tartottak. 

A délután folyamán a résztvevők látogatást tettek a nagycenki Széchenyi kastélyban, majd egy hangversennyel zárták a napot a Pannoni Hotel Széchenyi kupolatermében. 

A rendezvénysorozat zárónapján a résztvevők szentmisén vettek részt, majd záróakkordként egy gazdag városnéző program várta őket Perkovátz Tamás vezetésével. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek