| 2020. november. 30. | 1 perc olvasás

Idén is a nordmann-fenyő a legkeresettebb

A karácsonyfa kiválasztása minden évben fontos kérdés, hiszen az ünnepi dekoráció egyik kulcseleme. Míg régebben a lucfenyőt vásárolták a legtöbben, az elmúlt években a kaukázusi jegenyefenyő, ismertebb nevén a nordmann fenyő vált a legnépszerűbbé.

A karácsony szinte elképzelhetetlen fenyőfa nélkül. Az ünnepekhez közeledve egyre többen gondolkoznak el azon, hogy melyik fatípust válasszák és azt honnan szerezze be. 
A fa tartósságának szempontjából kulcsfontosságú, hogy az minél később legyen kivágva. Az árusoknál található fákat általában már november végén termelik ki. A fenyőfa telepeken arra is van lehetőség, hogy hetekkel az ünnepek előtt kiválasszuk a nekünk tetsző örökzöldet, amit majd csak az ünnepeket megelőző napokon vágnak ki, amikor érte megyünk.


Fotó: Fodor Regina

Hazánkban jellemzően 6-7 fenyőből áll a teljes választék, de a termelők és árusok többségénél három fenyőfajt találhatunk: a lucfenyőt, az ezüstfenyőt és a nordman-fenyőt.
- Míg régebben a lucfenyő volt a hagyományos karácsonyfa, napjainkban a nordmann után érdeklődnek a legtöbben. Ennek métere 6000-8000 forint körül mozog.  A kolorádó jegenyefenyő is divatos, ez egy észak-amerikai fajta. Ezüstös tűlevelei vannak, amelyek vége kicsit visszakunkorodik – mondta el Bolla Balázs, őstermelő. 


Fotó: Fodor Regina

A nordmann-fenyőt azért kedvelik sokan, mert jobban tűri a meleget, a többi fenyőhöz képest lassabban kezdi hullatni a leveleit.  Ugyan az illata kevésbé intenzív, de a tűlevelei puhábbak, ami jelentősen megkönnyíti a szállítását és díszítését is.  
A valódi nordmannt arról lehet megismerni, hogy a hajtásain három plusz egy ág található. A negyedik ág a többi alatt helyezkedik el – emelte ki a szakember. 

Bolla Balázs, őstermelő
Bolla Balázs, őstermelő
Fotó: Fodor Regina

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek