| 2024. május. 22. | 2 perc olvasás

Idén is lesz Sopronban Botra fel! túra

A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik. Május 25-én az ország 20 pontján vehetnek részt az érdeklődők közös nordic walking sétákon: a minden korosztály számára élvezetes és hatékony, egyszerűen elsajátítható mozgásforma mellett ingyenes egészségügyi vizsgálatok, többek között vércukor- és haskörfogatmérés segít rámutatni az aktív életmód fontosságára. Az összefogás célja: leküzdeni a ma már népbetegségnek számító elhízást, mely bizonyítottan növeli az olyan krónikus szövődmények kockázatát, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, valamint az egyéb szív- és érrendszeri elváltozások.

Május végén ismét együtt mozoghatnak a friss levegőn az országos Botra fel! kampánnyal, melyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) indított útjára 2017-ben.

A kezdeményezéssel az a célunk, hogy rámutassunk, a civilizációs betegségek okozta spirálszerű egészségromlásba nagyon könnyű belecsúszni. Ma már pontosan tudjuk, hogy az olyan betegségek, mint a diabétesz, a magas vérnyomás vagy éppen az idült vesebetegség összefüggnek egymással, egyik szövődményből következik a másik. Éppen ezért nehéz átfogó kezelési protokollt összeállítani, azonban a rendszeres mozgás és az egészséges testsúly megőrzése mind a megelőzésben, mind a terápiában fontos szerepet játszik

  mondta Füzesi Brigitta, a szövetség elnöke.

Egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált emberek 80-90%-a egyúttal túlsúlyos vagy elhízott. Az obezitás pedig nagyon komoly társadalmi problémát jelent, hiszen a krónikus egészségromlás nem csak a beteget és környezetét, de az ellátórendszer egészét is nagyon megterheli. Fontos hangsúlyozni, hogy sokkal többről van szó, mint hogy tetszik-e, amit a tükörben látunk, tehát az időszakos divatdiéták helyett érdemes inkább a hosszabb távon is követhető, egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra épülő életmódot kialakítani

hangsúlyozta Wittmann István professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Nordic walking – tökéletes választás minden korosztálynak

A Botra fel! eseménysorozat középpontjában a testmozgással kapcsolatos szemléletformálás áll, az aktív életmód népszerűsítésére pedig kiváló sportnak bizonyul a nordic walking, melyet edzettségi szinttől, testsúlytól, életkortól függetlenül bárki elsajátíthat csupán 30-40 perc alatt. Eredetileg a finn sífutók számára fejlesztették ki az 1930-as években, de napjainkban egyre többen fedezik fel e mozgásforma előnyeit. A „nordikozáshoz” csak két speciális sétabotra van szükség, amelyek tehermentesítik a térdeket és az alsó testrészt, így könnyebbnek érezzük magunkat és teljes mértékben élvezhetjük a mozgást – miközben az „egyszerű” sétával ellentétben a törzs és a felső végtagok izomzatát is dolgoztatjuk. A résztevők emellett azt is megtapasztalhatják, milyen fontos a közösség ereje az egészséges életvitel kialakításában és megtartásában.

A kampányhoz május 25-én az ország összesen 20 településén csatlakozhatnak az érdeklődők, többek között Sopronban is. A Botra fel! túra Sopronban idén a Lővér szálló parkolójából indul 14:00-kor.

 

Címkék: botra fel

Legnépszerűbb cikkek