| 2022. március. 22. | 1 perc olvasás

Idén is várja az ifjú kócsagőröket a Fertő-Hanság Nemzeti Park

Ifjú kócsagőröket vár idén is Fertő-Hanság Nemzeti Park, akik nyáron megismerkedhetnek a természetvédelem gyakorlati feladataival – közölte közösségi oldalán a nemzeti park.

A 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban határozta el, hogy létrehozzák az Ifjú Kócsagőr Programot annak érdekében, hogy a természetvédelmet népszerűsítésék a fiatalok körében. Az Agrárminisztérium és a 10 nemzeti park igazgatósága együttműködésének köszönhetően a programban részt vevő fiatalok megismerkedhetnek a gyakorlati természetvédelem feladataival, emellett versenyezhetnek is egymással.

Idén országszerte 80 lelkes fiatal csatlakozhat a programhoz, amelyre április 22-ig lehet jelentkezni.

A programba olyan 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik elhivatottak a természetvédelem iránt és szívesen elmélyítenék tudásukat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett.

A résztvevőkkel szemben elvárás, hogy szakmai elhivatottsággal, önállósággal, kreativitással, jó kommunikációs készséggel rendelkezzenek szóban és írásban egyaránt, átlagon felüli legyen a kitartásuk és megfelelő az állóképességük. 

A jelentkezések feldolgozását követően május 18-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása pedig május végén történik meg a nemzeti park igazgatóságoknál.

A program nyáron egy intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban tíz munkanapon keresztül, melynek során az ifjú kócsagőr aktívan részt vehet a természetvédelmi őri feladatokban, vagyis betekinthet a természetvédelmi kezelés mindennapjaiba.

A nyári gyakorlatot nemzeti parki területi döntők zárják augusztus 19. és 31. között, ahol kiválasztják azokat, akik majd az országos döntőben mérik össze tudásukat szeptember 21. és 23. között a Körös-Maros Nemzeti Parkban. 

További információk és az idei felhívás elérhető a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon. 

Legnépszerűbb cikkek