| 2021. március. 30. | 2 perc olvasás

Idén nyáron átadják az M85-ös út második soproni szakaszát

Várhatóan június elején sor kerül az autóút Sopron-kelet és Balf csomópont közötti szakaszának a forgalomba helyezésére -tájékoztatott a NIF Zrt. Az M85 autóút Sopron-kelet – Fertőrákos csomópont közötti szakaszán jelenleg a pályaszerkezet építése zajlik.

A kormányzati forrásból megvalósult M85-ös gyorsforgalmi úttal a soproniak és a térségben élők több évtizedes vágya valósult meg, hiszen általa becsatlakoztunk az országos autópályahálózatba. Az újabb soproni szakasszal pedig egy olyan körgyűrű létesül a város köré, amely nagymértékben csökkenti majd az áthaladó autós- és teherforgalmat, ami kedvező hatással lesz a soproni polgárok komfortérzetére.

A NIF Zrt. szakmai tájékoztatásában kiemelte: a műtárgyak esetében a befejező munkák, így a pályaszerkezet építés, szegélyépítés, rézsűburkolás folyik, a 8527 jelű Fertőrákosi út autóút feletti átvezetésére szolgáló műtárgy forgalom alá helyezése várhatóan áprilisban megtörténik. A Balf csomópont térségében a Pihenőkeresztnél épül a zajvédő fal, folyamatos az üzemi hírközlő rendszer és a vadvédő kerítés építése, valamint a növénytelepítés is.

Az autóút tárgyi szakaszának fejlesztéséhez kapcsolódva megkezdődött Sopron belterületét is érintően a 8527 jelű Fertőrákosi út új nyomvonalra helyezése, a Pozsonyi út és a 84. sz. főút között, a Szent Mihály temetőt megkerülve, a jelenlegi Mély út nyomvonalához igazodva.

Ezen - az eredeti műszaki tartalomban, így a kivitelező alap feladataiban sem szereplő - útszakasz kiépítése azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben a 84-es számú főúton megnövekedett a gépjárműforgalom. Az elvégzett vizsgálatok alapján a valós forgalomfejlődés magasabb, mint amikkel a az előzménytervek készítése során számolni lehetett, így az autóút építésével egyidőben további műszaki beavatkozások váltak szükségessé.

Az autóút Sopron-kelet – Fertőrákos csomópont közötti, illetve a Fertőrákos csomópont - országhatár közötti szakaszai eltérő időpontban készülnek el. Emiatt Sopron belterületén a 84. számú főút és 8527. jelű út körforgalmú csomópontjában a megnövekedett forgalom hatására a jelenlegi kialakítás áteresztő képessége várhatóan nem lesz megfelelő és mivel a körforgalmú csomópont átépítése nem oldható meg, ezért a forgalom átvezetésére egyéb közlekedésfejlesztési megoldás kialakítására volt szükség. A tervek szerint a 8527 jelű út temetőt megkerülő új nyomvonalának kiépítése mellett megtörténik az út M85 Fertőrákos csomópontig tartó szakaszának a burkolatfelújítása is.

Az az új nyomvonallal érintett szakaszon megtörténtek a geodéziai kitűzések, valamint folyamatban vannak a favágási, valamint a bozót- és cserje irtási munkálatok. Húsvét után pedig megkezdődnek a régészeti feltárások is. A tényleges kivitelezési munkálatok az érintett közművezetékek kiváltásával várhatóan május hónapban indulnak el. A munkák előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatják a közlekedőket.

Az autóút Balf csomópont és a Fertőrákos csomópont közötti szakaszának teljeskörű átadása a 8527. jelű út jelzett fejlesztéseivel együtt várhatóan 2022 év elején történhet meg.Továbbra is kérik a környéken közlekedők szíves türelmét és fokozott figyelmét, valamint a tereléseknél elhelyezett KRESZ jelzések fokozott betartását.

Az M85-ös ötödik szakaszának része a 780 méteres bécsi-dombi alagútpár megépítése. A munkálatok 2020 őszén kezdődtek, a tervek szerint idén ősszel már átérnek a túloldalra a szakemberek.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek