Idén sem hagy adventi programok nélkül a Soproni Múzeum

Idén sem hagyja adventi programok nélkül a múzeum szerelmeseit a Soproni Múzeum, de a személyes találkozás helyett most online ünnepvárásra csábítják a látogatókat. Az intézmény munkatársai Édes ADVENT a Pékmúzeumban címmel videó-sorozatot készítenek.

Az adventi időszakban, a tradícióknak megfelelően ünnepi ételeket és italokat készítenek a Soproni Múzeum munkatársai. A járvány miatt érdeklődők nélkül zajlik az esemény, amelyet így egy a videósorozatban mutatnak be - mondta Bolodár Zoltán fotó-adattáros. Ezekben a videókban szó lesz például arról, mi kell egy finom házi szaloncukorhoz. Az összeállítás okat a múzeum YouTube-csatornáján teszik közzé advent hétvégéin, így egy, a forralt borról szóló már meg is nézhető.

Kecskés Katalin az egyik tradicionális karácsonyi süteményt készítette el csütörtökön a Pékmúzeumban, a nuss stanglit. Nagyon régi, tradicionális és olcsó recept alapján készül, az ország szinte minden pontján ismerik. Nuss stangli néven inkább a német ajkú területeken, míg a magyar ajkúakon zongora-, vagy orgonabillentyűként.

Véleménye szerint kikerült a népszerű fogások közül ez az egykor olcsó recept, amelyhez dió, tojás, cukor, citrom és pici fahéj kell csupán, ezért is tartja fontosnak, hogy az emberek újfent megismerjék a süteményt.

A sorozat többi epizódját a közeljövőben forgatják le, ahol az ínyencségek mellett történelmi ismeretekkel is gazdagodhatunk.

Legnépszerűbb cikkek