Idén sem marad el az óraátállítás!

Ketyeg az óra, a hónap utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás, ami idén azt jelenti, hogy október 30-án hajnali háromkor két órára tekerhetjük vissza az analóg órák mutatóját, a digitálisak automatikusan átállnak. Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás már nem lesz esedékes. A mostani akár az egyik utolsó átállítás is lehet, amit átélünk, az eltörlést pedig sokan várják, hiszen korábbi felmérések alapján a legtöbb magyar megszüntetné a kétféle időszámítást.

A nyári, illetve a téli időszámítás és az ezekhez kapcsolódó óraátállítás a természetes fény jobb kihasználása és a mesterséges fény előállításához felhasznált energiával való takarékoskodás céljával született meg. Bár a nyári időszámítást alig egy évszázada alkalmazzuk, ötlete egészen a 18. század végére nyúlik vissza.

A két időszámítás közötti váltást ma már világszerte több mint hetven ország végzi el minden év márciusában és októberében. Magyarországon 1980-ban vezették be újra az óraátállítást, akkor viszont még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában végül 1996-tól egységesítették a rendszert.

Az óraátállítás hagyományának köszönhetően október utolsó vasárnapjának éjjelén egy órával többet aludhatunk, és onnantól kezdve egyre később világosodik, azonban az éj hamarabb száll le. Az idei átállást az is segíti, hogy október 31-e munkaszüneti nap, november 1-je pedig ünnepnap, így több idő juthat pihenésre.

Az uniós tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak időt annak eldöntésére, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják-e a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. A határidőt azonban nemrég 2024-ig kitolták. A hazai óraátállításról utoljára a 2021. február 25-i Kormányinfón volt szó. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor elmondta, hogy bár Magyarország lakosságának többsége szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének, az országunk pedig ahhoz igazodna.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek