Idősbarát és gondoskodó közösség dolgozik Sopronban

Az idősek megismerése, segítése, a feléjük való odafordulás a koronavírus-járványt követően is kiemelt feladat kell, hogy legyen – erre hívta fel a figyelmet kedden a Co-Age soproni programjának lakossági fóruma a GYIK Rendezvényházban, ahol a fórum résztvevői bekapcsolódhattak az Alzheimer Café aktuális előadásába. A Co-Age egy Interreg Ausztria-Magyarország határon átnyúló programban valósul meg, célja, hogy idősbarát és gondoskodó közösségeket támogasson a munkájukban. A kezdeményezést a soproni önkormányzat is támogatja.

A Co-Age egy olyan határon átnyúló program Magyarország és Ausztria között, amelyben az elöregedő lakosság és a vidékről városokba költözők problematikája kapja a fókuszt. A fiatalabb generációk aktív munkavállalása ugyanis ma már sok esetben nem teszi lehetővé az otthonlétet, az idősek gondozását korábban ellátó, hagyományos nagycsaládos modell visszaszorulóban van, ugyanakkor az emelkedő várható élettartam miatt egyre szélesebb kört érintenek az idősgondozással kapcsolatos mindennapi kihívások – magyarázta a program indokoltságát dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke, a program idősügyi szakértője.  

Kifejtette: annak érdekében, hogy a régió időseinek életminősége ne csökkenjen drasztikusan, új kezdeményezésekre van szükség. A program célja az, hogy feltérképezzék, milyen kihívásokkal, feladatokkal találják szemben magukat az idősek a mindennapokban, a helyi igényekhez mérten kialakítsanak egy gondoskodó közösséget, annak működésének módszertanát, majd hálózatba kapcsolják a résztvevő településeket.

A programban Ausztria két tartománya, Burgenland és Stájerország, Magyarország részéről pedig Győr-Moson-Sopron és Vas megye érintett. Sopron mellett a környékről további négy település, Ágfalva, Harka, Fertőszentmiklós és Lövő csatlakozott a kezdeményezéshez – mondta tovább dr. Sütő Teréz.

Hozzátette, hogy nemrég részt vettek a Burgenlandi Felnőttképző Intézet szervezésében egy online oktatáson, ami által bizalmi munkatársi feladatokat láthatnak el. A bizalmi munkatársak a keddi fórumon is részt vettek.

Dr. Sütő Teréz azt is elmondta, hogy az Alzheimer Café és ez a határon átnyúló program úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy a koronavírus-járvány az időseket is súlyosan érintette: félelmet és depressziót okozott sokuknál. Ez gyakran vezethet demenciához, ami az alzheimer és egyéb demenciával járó betegségeknek az előszobája. A közösségi munka révén a segítségnyújtáson túl az érintettek aktívan is kapcsolatba léphetnek egymással, így csökken a mindennapi szorongás.

A programot a soproni önkormányzat is támogatja, ennek részként szerződést is kötöttek a felek.

Csiszár Szabolcs alpolgármester úgy fogalmazott, hogy ennek a programnak nagy a jelentősége, hiszen a testi-lelki egészség a járvány ideje alatt csorbát szenvedett sok embernél, mert bezártságra kényszerített szinte mindenkit. Felértékelődött ugyanakkor a közösségi élet és a közösségi élményszerzés, és megtanultuk, hogy hogyan figyeljünk oda és foglalkozzunk az idős emberekkel és egymással. A kezdeményezés célja az is, hogy felnyissuk a fiatal generáció szemét is arra, hogy ők is nyissanak az idősek felé.

A fórumon dr. Tóth-Merza Katalin klinikai szakpszichológus a járvány utáni testi és lelki egészség visszaszerzéséről és megőrzéséről tartott előadást.

Legnépszerűbb cikkek