| 2023. március. 23. | 1 perc olvasás

Idősügyi Tudományos Szakmai Konferenciát tartottak Sopronban

Méltósággal megöregedni demenciában élőknek is – ez volt a fő témája a 23. Idősügyi Tudományos Szakmai Konferenciának, amelyet az Idősek Európa Háza Alapítvány szervezett a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán. A csütörtöki konferencián ismertették a 2022-es évi demenciaszűrés eredményeit is.

Az országban egyedülálló módon Sopronban 2002 óta 10 évente felmérik a 65 év felettiek demenciában való érintettségét. A csütörtöki szakmai konferencián egyebek mellett ismertették a 2022-es évi demenciaszűrés eredményeit.

 – Véletlenszerűen kiválasztott 250 fő adatát bocsájtotta rendelkezésünkre a  Belügyminisztérium. Ezeket a személyeket az egészségügyben és a szociális szférában dolgozó  önkéntes szakemberek keresték fel.  A felmérés során 250-ből mintegy 209 főt sikerült felmérni, valamint ezen felül a Balfi úti Idősek Otthonának lakóit – mondta el dr. Sütő Teréz, az Idősek Európa Háza Alapítvány elnöke. 

Fotó: Griechisch Tamás

Az eredményeket elemezve elmondható, hogy azoknál, akik az otthonukban élnek, a demencia ugyanolyan mértékben növekedett, mint 10 évvel ezelőtt. Az idősotthon lakóinak felméréséből kiderül, hogy a bentlakók közel háromnegyede érintett. 

A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián, aki hangsúlyozta, hogy Sopronban az Idősek Európa Háza Alapítvány az a társadalmi szervezet, amely felbecsülhetetlen szolgálatot tesz az elszigetelődés és az elmagányosodás veszélyétől fenyegetett idősebb soproni emberekért, valamint a demenciától szenvedő emberekért és családjaikért.
 

Fotó: Griechisch Tamás


– Szeretném megköszönni dr. Sütő Teréznek azt a munkát, amit az idősekért tesz. Ezt a város közössége is megtette a tavalyi esztendőben, hiszen magas rangú kitüntetésben részesítettük. Valamint fel szeretném hívni a figyelmet, hogy most mindenkit segít a kormány azon kezdeményezése, amely a Gondosóra programot takarja, hiszen ez egy olyan eszköz, ami segít odafigyelni a családtagoknak, és egyfajta megnyugtató bizalmat ad abban a tekintetben, hogy egyedül élő idős honfitársaink is figyelemben tudnak részesülni akkor is, ha baj van. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: idősek

Legnépszerűbb cikkek