| 2023. január. 31. | 1 perc olvasás

Igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege.

Aki Ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót (elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján.

Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan (elektronikus személyazonosító igazolvánnyal) vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban pár perc alatt regisztrálhat.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval rendelkezik, legkésőbb március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását: 
-    SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, 
-    az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon, 
-    levélben,
-    a BEVTERVK formanyomtatványon,
-    telefonon, a 1819-es hívószámon, 
-    személyesen, az ügyfélszolgálatokon.
 

Legnépszerűbb cikkek