Így kerülhetjük el a lakástüzet karácsonykor

Karácsonykor megnő a lakástüzek száma, melyek a konyhákban, és a karácsonyfák közelében keletkeznek a leggyakrabban. Ebben az időszakban az elektromos berendezések használatára is kiemelt figyelmet kell fordítani. A balesetek elkerülése érdekében érdemes füstérzékelő készüléket beszerezni otthonunkba.

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzük, és az égő gyertyákat soha ne hadjuk felügyelet nélkül. A karácsonyi menü elkészítése is számtalan veszélyt jelenthet. 

"A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a sütés - főzés. Számos alkalommal találkozunk olyan esettel, amikor egy tűzhelyen vagy sütőben felejtett étel miatt keletkezik tűz. Fontos, hogy tudatosan figyeljünk ezeknek az eseteknek a megelőzésére, és lehetőleg a konyhánkba is helyezzünk el füstérzékelő rendszert" - hansúlyozta Molnár Sándor a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. 

"Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér elektromos zárlatot okozhat. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból"  - tudtuk meg Molnár Sándortól a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől.

A szakemberek szerint szinte egész évben figyeljünk a gázüzemű készülékek rendszeres karbantartására, valamint gyakori szellőztetéssel, és szén-monoxid-érzékelő beszerzésével megelőzhetjük a balesetek kialakulását. A tűzesetek elkerülése érdekében ajánlott füstérzékelő készüléket is beszerezni otthonunkba.

Borítókép; Sopron Média archív 

 

Legnépszerűbb cikkek