| 2019. augusztus. 14. | 2 perc olvasás

Így került országunk Szűz Mária oltalmába

Augusztus 15. az egyházi év egyik legfontosabb ünnepe: Szűz Mária mennybevételének napja. Az ünnep a magyarság számára kiemelten fontos, ugyanis 1038-ban Szent István ezen a napon ajánlotta fel a koronát és az országot a Megváltó Édesanyjának.

- A nyitott sírból felemeli Jézus Krisztus édesanyját, Szűz Máriát a mennyei dicsőségbe, miközben körülveszik őket az apostolok – a rendkívül ősi soproni Nagyboldogasszony templom oltárképét mutatja Horváth Imre városplébános. Az alkotás Szűz Mária mennybevételét ábrázolja, amely nagyon ősi gyökerekkel büszkélkedő jeles nap az Egyház számára.


fotó: Griechisch Tamás

- Tulajdonképpen nem Szűz Mária haláláról beszél ez az ünnep – szögezte le a városplébános. - Nem akarja tagadni azt a tényt, hogy a Magyarok Nagyasszonya is átment a halálon. De azt kihangsúlyozza, hogy a Szűzanyáért Jézus Krisztus jön és a Megváltó érdeméből részesült a dicsőségben – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

Mária elszenderedésének napja a keresztény magyarság számára különösen fontos ünnep. - Érezvén a halála közeledtét, Szent István 1038-ban ezen a napon bízta a magyarságot Szűz Mária oltalmára és ajánlotta fel neki a koronát, illetve az országot – tudtuk meg Horváth Imrétől. - Nem csoda, hogy egymás után következnek ezek a gyönyörű magyar ünnepeink. Nagyboldogasszony napja mintegy előkészíti számunkra augusztus 20-át, Szent István ünnepét – világított rá.  


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A jeles napot Sopronban is megünneplik. Augusztus 15-én, 16 órai kezdettel a város papsága ünnepi szentmisét mutat be a Nagyboldogasszony templomban. A rendezvény fő celebránsa Bajkai Csaba, a Szent István templom új plébánosa lesz.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek