| 2020. április. 8. | 2 perc olvasás

Így készülnek az arcvédő plexi pajzsok a Soproni Szakképzési Centrumban - Galéria

A járvány magyarországi megjelenésekor szinte azonnal elindult az országos méretű összefogás. Önkéntesek, cégek és iskolák is csatlakoztak a sok-sok kezdeményezés valamelyikéhez. Így a Soproni Szakképzési Centrum is kiveszi a részét a közösségi munkából.

- Példaértékű az az összefogás, amely Sopronban és környékén elindult az új típusú koronavírus-járvány kapcsán – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője az intézményben tett látogatása alkalmával. - Nagyon sok településen varrják a maszkokat, például önkéntesen az otthonukban. De ennek a tevékenységnek mindenképpen központja a Soproni Szakképzési Centrum által elindított úgymond alkotóműhely. Itt oktatók, jelenlegi és volt tanulók is beszállnak ebbe a nemes munkába. Emellett készítenek arcvédő pajzsokat is plexiből, amelyeket a Soproni Gyógyközpontnak adományoznak majd – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Az országban 40 szakképzési centrum képezi a diákokat, köztük a soproni is. Az országos hálózatban is elindult az összefogás, és egymást segítve igyekeznek a lehető legnagyobb segítséget nyújtani az egészségügyben dolgozók számára is.

- A kezdeményezés a székesfehérvári centrumtól indult, ugyanis a városuk kórháza megkereste az intézményt, hiszen az intenzív ellátásnál nagy szükség van a plexi arcvédő álarcra – emelte ki Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. - Ehhez elkészült egy szoftver, amelyet a Digitális Közösségi Alkotóműhelyünkben mi is tudunk alkalmazni, hiszen itt található 3D-s nyomtató. Ezért gyorsan elkezdtük megteremteni a feltételeket. Dr. Taschner Róbert, a műhely vezetője pillanatok alatt összeszedte a kollégáit és hamar el is tudtuk kezdeni gyártani ezeket a fontos eszközöket. A Soproni Gyógyközpontnak már 50 darabot át tudtunk adni, de fog kapni a kapuvári és a csornai kórház is – osztotta meg velünk.

Emellett pedig folyamatosan zajlik a szájmaszkok varrása is, melyeket a város önkormányzatának segítségével juttatnak el a szükséges helyekre. Jut az elkészített termékekből a kórházba, az önkénteseknek, rászorulóknak, időseknek.  


fotó: Griechisch Tamás

- A felnőttoktatásban tanuló szabó diákjaink jelentkeztek, hogy szívesen segítenének és az oktatóink rögtön az élére álltak ennek a gondolatnak – mondta el a kancellár. - Kocsisné Boros Ottilia oktató vezetésével a tanulók elkezdték a meglévő anyagunkat felhasználni, de ezzel párhuzamban elkezdtek gondoskodni újabb anyagok beszerzéséről is. Ez sajnos nem sikerült, mert ezek a matériák sajnos rögtön hiánycikkek lettek világszerte, azonban az utóbbi időben sikerült végül egy nagyobb mennyiséget megvásárolnunk. Azóta folyamatos a szájmaszkok gyártása – hívta fel erre a figyelmet.

Ennek keretében kapott több mint 100 maszkot a Szent Márton Ház is, melyért személyesen jöttek el az ott dolgozók. A Digitális Alkotóműhelyben eddig már több mint 1000 maszkot varrtak, és akár 30 plexi arcvédőt is képesek gyártani naponta.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek