| 2020. június. 23. | 1 perc olvasás

Így látják az intézményvezetők a Soproni Múzeum kiállítótereit - Videóval

Aki azt gondolta, hogy a világjárvány útjába állhat a múzeumok legnépszerűbb programjának, az kellemesen csalódhat: ha nem is úgy, mint máskor, de lesz Múzeumok Éjszakája 2020-ban is. Mégpedig online formában! A Soproni Múzeum különleges kisfilmekkel és online nyomozó játékkal várja a látogatóit.

Rendhagyó felkéréssel szólították meg a múzeum munkatársai a soproni intézményvezetőket az elmúlt hetekben. Kíváncsiak voltak, hogy az ismert soproniak a múzeum kiállításai közül melyikhez kötődnek. Milyen személyes élményeik vannak, milyen gondolatokat indít el bennük egy-egy kiállítás vagy műtárgy? Nagy örömükre pillanatok alatt szinte valamennyi kiállítóhely “gazdára talált”, nem kellett  győzködni az elfoglalt szakembereket, sőt néhány különleges kötődésre is fény derült. Végül kilenc múzeumi helyszínen, kilenc lokálpatrióta igazgató rendhagyó kiállításvezetését rögzítette az intézmény a SopronMédiával együttműködésben. A kisfilmeket a Múzeumok Éjszakája hetén mától teszik közzé a múzeum közösségi oldalán, így a látogatók naponta követhetik az új és újabb helyszínen felvett rendhagyó bemutatókat.  

Az első videó már elérhető:

A Múzeumok Éjszakáján különleges interaktív nyomozó játékkal is készül a múzeum. A Rejtély a Tűztorony árnyékában című játékban az érdeklődők egy erre az alkalomra készített blogon keresztül vehetnek részt egy 19. századi rejtély megoldásában, miközben megismerkedhetnek a múzeum és a város rejtett értékeivel is. Az Ars Historica Társulat amatőr színészeinek közreműködésével videós segítséget kapnak a játékban résztvevők, hogy újabb nyomokra bukkanhassanak.

S bár a hagyományos értelemben vett múzeumi túrákat idén nem tudják bejárni a múzeumbarátok, a szakemberek bíznak abban, hogy a virtuális térben is tudnak izgalmasak lenni. Nem hagynak senkit múzeumi élmény nélkül, akár az otthoni kanapéjukról, a világ bármely pontján csatlakozhatnak a Soproni Múzeum programjaihoz.  

Már a második videó is elérhető:

Legnépszerűbb cikkek