| 2019. december. 20. | 2 perc olvasás

Így segítenek télen a vadállatoknak a szakemberek

A téli hónapokban, amikor a vadállatok már nehezen találnak táplálékot a természetben, kiemelt szerepe van az etetésüknek. Ezt azonban hatékonyan csak a szakemberek tudják végezni. Az ő minden napos munkájuknak köszönhetően mérséklődnek a vadkárok és a leghidegebb hónapokban is megőrizhetik kondíciójukat a természetben élő állatok.

Folyamatosan figyelik a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei, hogy milyen állatok jártak a vadföldön. Ezek a területek arra szolgálnak, hogy az állatokat egész évben itt etessék és takarmányozzák – ez a leghidegebb hónapokban különösen fontos.

Bánáti László (j) és kollégája kukoricát visz a vadföldre.
Bánáti László (j) és kollégája kukoricát visz a vadföldre.

- Az egyik legfontosabb funkciója ennek a tevékenységnek, hogy segítsük a vadat a kondíciója megtartásában. Amennyiben nem nyújtanánk megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot az állatnak, az akár el is pusztulhatna a zord körülmények közepette – emelte ki Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója. - Az etetésnek a vadkárok mérséklésében is fontos szerepe van, mivel a táplálék állandó kihelyezésével az erdei területeken tudjuk tartani az állatokat. Ezzel csökkentjük annak az esélyét is, hogy az állatok a falvak, vagy akár a városok környékén keressenek táplálékot, komoly problémákat okozva ezzel ott – fejtette ki.  

A vadföldön számos lábnyom árulkodik arról, hogy kedvelik ezt a helyet az állatok
A vadföldön számos lábnyom árulkodik arról, hogy kedvelik ezt a helyet az állatok

A hivatásos vadászok a téli időszakban napi szinten rengeteg szemes és lédús takarmányt, például kukoricát és cukorrépát juttatnak ki a vadállatok számára a vegetáció hiánya miatt. A szakemberek munkája azonban csak akkor lehet igazán hatékony, ha az állampolgárok betartják a javaslataikat.

- Én mindenképpen azt kérném azoktól, akik a természet szomszédságában élnek, hogy ne etessék a vadállatokat, hiszen nem hiába hívjuk azokat vadaknak – javasolta Bánáti László. - Könnyen előfordulhat, hogy a nem hozzáértők olyan dolgokat adnak nekik, amelyek beteggé tehetik az állatokat, amelyek rosszabb esetben akár bele is pusztulhatnak a következményekbe. Az sem vezet jóra, ha ideális táplálékot adnak a vadállatoknak, hiszen akkor odacsalogatják azokat a környékükre. Az élelmet kereső egyedek pedig komoly károkat okozhatnak a kertekben, udvarokban és a közterületeken egyaránt – tudtuk meg tőle.

Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy vadállatok szoktak a portánkhoz, értesítsük a vadászatra jogosult szervezetet. Ez a Soproni-hegység területén a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Legnépszerűbb cikkek