| 2018. március. 1. | 1 perc olvasás

Így segíthetünk a kismadaraknak a fagyban!

A hideg időjárás és a szinte mindent befedő, jeges hó a madarakat is számos kihívás elé állítja. Sorsukon könnyíthetünk etetéssel, azonban nem mindegy, hogy mit adunk az ékestollúaknak – ha nem figyelünk arra, mit teszünk ki nekik, akár el is pusztulhatnak!

- Fontos, hogy a madáretetőnek legyen teteje, ugyanis ha nincs, akkor néhány perc alatt behavazódhat a kihelyezett eleség – mondta Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Természetmegőrzési osztályvezetője. - Arra is figyeljünk, hogy az etetőnk védve legyen a macskáktól, különben könnyen lehet, hogy rövidesen szembesülünk a fájdalmas ténnyel: madáretető helyett macskaetetőt készítettünk – fűzte hozzá a szakértő.

Pellinger Attila mutatja, milyen egy ideális madáretető
Pellinger Attila mutatja, milyen egy ideális madáretető

A ház körül élő ékestollúakat etetés szempontjából két csoportra tudjuk osztani: a magevőkre, és a rovarevőkre. Előbbiek – például a cinege és csúszka, valamint a tengelic és zöldike - számára tökéletes a napraforgó is. Azonban nem minden madárnak dukál ez az egyszerű csemege. - A cinegék és a harkályok szívesen esznek zsíros húsokat – tudtuk meg Pellinger Attilától. - Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy marcangolják a betevőt, hanem ha kiakasztunk egy darab szalonnát, akkor azt szívesen elcsipegetik hasznos energiaforrás gyanánt – fejtette ki az osztályvezető.

A rigófélék, vörösbegyek, esetleg az áttelelő barátkák kedvére még ennél is nehezebben tudunk tenni. - Ezek számára, ha nem túl fagyos az idő, megpróbálkozhatunk például a húslevesben főtt zöldségek, sárgarépa kihelyezésével, esetleg elfogyasztják a puhább dobozos kutya-macska eledelt is – mondta a szakértő.

Sok mindennel kínálhatjuk a madarakat. Azonban kenyérfélékkel ne etessük az ékestollúakat, ugyanis azoktól a madarak emésztőrendszerében erjedési folyamat indul be, amelynek következtében daloló kedvenceink könnyen elpusztulhatnak.

Legnépszerűbb cikkek