Így védekezhet a poloskák ellen!

Poloskák bukkantak fel az otthonoknál Sopronban, és környékén is. A rovarok ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak, és csupán a hideg elől szeretnének bemenekülni a meleg lakásokba. A rovar másik faja, az ágyi poloska azonban már rendkívüli kellemetlenséget okozhat. Cikkünkből megtudhatja, hogyan tud hatékonyan védekezni a rovarok ellen!

Gyakorta találkozhatunk a poloskák bizonyos fajtáival a nyílászárók környékén késő ősszel. Ez természetes folyamat – az apró állatok csupán telelőhelyet keresnek. A Nyugat-dunántúl a poloskák szempontjából érdekes terület. - Ennek egyik legfőbb oka, hogy nálunk nagyon sok a fenyő – kezdte így indoklását Dr. Tuba Katalin, a Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének egyetemi adjunktusa.- Városunkban is rengeteg fenyő található közterületen. Ennek rendkívül örül a nyugati levéllábú poloska. Ez az Észak-Amerikából származó inváziós faj ugyanis a tobozokban lévő magokat károsítja – fűzte hozzá a rovarszakértő.

Ugyan régiónkra leginkább a poloska e fajtája jellemző, de közel sem csupán ezzel találkozhatunk. Előfordulhat például kettő másik inváziós faj is. - A kiskertek közelében, ahol többen termesztenek paradicsomot, vagy paprikát, a vándorpoloskák, és az ázsiai márványos poloskák is elszaporodhatnak – tudtuk meg az egyetemi adjunktustól. - De ezek a fajok a szója- és kukoricatábláknál is problémákat okozhatnak – mondta még. A melegre menekülést nem csupán az inváziós, hanem a honos poloskák is megkísérlik.

Dr. Tuba Katalin szerint a poloskák zöme ellen meglepően egyszerű eszközökkel is lehet hatékonyan védekezni
Dr. Tuba Katalin szerint a poloskák zöme ellen meglepően egyszerű eszközökkel is lehet hatékonyan védekezni

Az otthonokban azonban hamar elpusztulnak, ugyanis az a környezet cseppet sem ideális számukra – a rovarok egyszerűen kiszáradnak. A szakértő szerint a poloskák számára sokkal ideálisabb telelőhelyek lehetnének a padlások, pincék, istállók, és hasonló épületek – csak hát azokban nincs olyan csábító meleg… Dr. Tuba Katalin szerint a poloskák zöme ellen meglepően egyszerű eszközökkel is lehet hatékonyan védekezni. - A szúnyogháló megállítja ezeket a rovarokat, és ha már bejöttek, nyugodtan felporszívózhatjuk azokat – részletezte a szakértő, majd hozzáfűzte: puszta kézzel a bűzmirigyükből kiáradó kellemetlen szag okán nem érdemes tapogatni a rovarokat, de zacskó, vagy kesztyű segítségével nyugodtan a kezünkbe vehetjük azokat. Túlzottan sokáig egyébként nem kell megbirkóznunk a poloskainvázió tartogatta kellemetlenségekkel: a folyamat az első fagyok beköszöntével megszűnik.

Az ágyi poloska rendkívül apró, és éjszakai életmódot folytat
Az ágyi poloska rendkívül apró, és éjszakai életmódot folytat
Forrás: Internet

Ezektől a poloskáktól tehát nem kell tartanunk. Viszont a rovar egy másik fajtája, az ágyi poloska komoly kártevőnek minősül. - Nevéből következik, hogy általában ágyakban található meg, de a képkeretekben is szívesen bujkál – tudtuk meg Dr. Berkesné Dr. Ács Gabriella járási tisztifőorvostól. - Ezek a kártevők éjszaka aktívak, akkor kezdik el keresni a táplálékukat, ami nem más, mint a vér. Járványveszély velük kapcsolatban nincs, ugyanis fertőző betegséget nem terjesztenek. Viszont, ha a felettébb kellemetlen, rendkívül viszkető csípésüket elvakarjuk, másodlagos fertőzés bekövetkezhet – hangsúlyozza a járási tisztifőorvos.

Az ágyi poloskákat könnyedén bevihetjük otthonunkba használt ruhákkal, régi bútorokkal is. De a tömegközlekedés során is találkozhatunk velük, ha a jármű kárpitját nem tisztítják megfelelően. Az ágyi poloskák elleni védekezés legjobb módja az aktív porszívózás, nemcsak a földet, hanem az ágyat, a kárpitozott területeket, a falakat, szegélyeket is meg kell tisztítani. Ha így sem bírunk a rovarral, hívjunk szakembert.

Legnépszerűbb cikkek